Procena depresije i anksioznosti kod bolesnika sa hroničnim bolestima jetre - Popović, Dušan Dj.; Ćulafić, Djordje M.; Kisić Tepavčević, Darija B.; Kovačević, Nada V.; Špuran, Milan M.; Djuranović, Srdjan P.; Jovičić, Ivana A.; Krstić, Miodrag N.; Perišić, Mirjana D.; Pekmezović, Tatjana D. (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod/Cilj. U poslednje vreme raste interesovanje za mentalno zdravlje bolesnika sa hroničnim bolestima jetre (HBJ), zbog toga što poremećaj mentalnog zdravlja redukuje kvalitet života i udružen je sa pogoršanjem kliničkog ishoda, smanjenjem komplijanse i povećanjem mortaliteta. Cilj ove studije bio je određivanje učestalosti i težine depresije i anksioznosti kod bolesnika sa HBJ, kao i procena uticaja različitih faktora na skorove depresije i anksioznosti. Metode. U studiji preseka, na uzorku bolesnika sa HBJ, korišćeni su Hamiltonova skala depresije (HDRS) i Hamiltonova skala anksioznosti (HARS). Rezultati. U studiju je bilo uključeno 54 muškarca i 43 žene obolelih od HBJ. Depresija je bila prisutna kod 62.9%, a anksioznost kod 13.4% bolesnika. Veći HDRS skor imali su bolesnici stariji od 50 godina (p = 0.022) i nezaposleni bolesnici (p = 0.043). Bolesnici sa barem jednom epizodom gastrointestinalnog krvarenja imali su značajno veću učestalost anksioznosti od bolesnika bez epizode krvarenja (p = 0.018). Viši HARS skor bio je prisutan kod žena (p = 0.011), nezaposlenih bolesnika (p = 0.008) i bolesnika sa nealkoholnom bolešću jetre (p = 0.007). HDRS skor značajno je korelirao sa prosečnom zapreminom eritrocita (MCV), a HARS skor sa koncentracijom serumskog kalijuma i natrijuma. Zaključak. Starost i prosečna zapremina eritrocita imaju prediktivni značaj za HDRS skor dok su nezaposlenost, gastrointestinalno krvarenje, vrednost serumskog kalijuma i natrijuma prediktori HARS  skora.
Keywords: liver diseases||; ||jetra; bolesti; chronic disease||; ||hronična bolest; depression||; ||depresija; anxiety||; ||anksioznost; questionnaires||; ||upitnici