Specifičnost lečenja je neophodna kod vrlo starih bolesnika sa leukemijom vlasastih ćelija - Marisavljević, Dragomir; Marković, Olivera; Živković, Radmila (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod. U literaturi postoji vrlo malo podataka o leukemiji vlasastih ćelija (hairy cell leukemia – HCL) kod vrlo starih osoba. Prikazali smo tri vrlo stara bolesnika sa vrlo različim tokom HLC dijagnostikovanim u jednom centru i razmotrili epidemiološke i terapijske aspeke ove bolesti u grupi vrlo starih bolesnika. Prikaz bolesnika. Prvi bolesnik, star 89 godina, imao je simptomatsku citopeniju i postigao kompletnu remisiju nakon lečenja kladribinom. Drugi bolesnik, star 89 godina, imao je asimptomatsku bolest sa stabilnom krvnom slikom tokom trogodišnjeg perioda praćenja, zbog čega je primenjena “watch-and-wait” strategija lečenja. Treći bolesnik, star 82 godine, imao je dva maligniteta (HCL i metastatski kolorektalni karcinom) i njegovo lečenje je uključivalo samo povremenu primenu transfuzija koncentrovanih eritrocita i simptomatsku terapiju. Zaključak. Prikazani ilustrativni primeri bolesnika potvrđuju neophodnosti individualnog terapijskog pristupa kod vrlo starih bolesnika sa HLC.
Keywords: leukemia; hairy cell||; ||leukemija vlasastih ćelija; aged; 80 and over||; ||stare osobe; 80 i više godina; therapeutics||; ||lečenje; prognosis||; ||prognoza