Karakteristike norovirusne infekcije u Srbiji - Relić, Tijana; Begović-Lazarević, Ivana; Pavlović, Nevenka; Ilić, Nevenka; Kačarević, Hranislav; Jovanović, Dara; Kostić, Gordana; Lazarević, Ivana (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod/Cilj. Norovirus (NoV), raniji naziv virus koji je sličan Norwalk virusu, najčešći je uzročnik akutnog gastroenteritisa kod ljudi svih starosnih doba. Poznato je da je 90% virusnih gastroenteritisa i oko 60–85% svih epidemija gastroenteritisa uzrokovano ovim virusom, posebno na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država, Evrope i Japana. Za zemlje severne hemisfere, norovirusne epidemije i pojedinačni slučajevi akutnog gastroenteritisa pokazuju sezonski obrazac pojavljivanja, uglavnom tokom zimskih meseci. Cilj ovog rada bio je da se opišu karakteristike akutnog gastroenteritisa sa utvrđenom norovirusnom etiologijom kod bolesnika u Srbiji. Metode. Studijskom grupom bilo je obuhvaćeno 88 bolesnika sa simptomima akutnog gastroenteritisa tokom 2010. i 2011. godine. Od svih bolesnika, uzimani su uzorci stolice najviše tri dana od pojave simptoma infekcije. Za otkrivanje NoV u uzorcima stolice korišćen je komercijalni kvalitativni imunohromatografski test. Za statističku obradu podataka korišćeni su χ2 test, Mann–Whitney U-test, Kruskal-Wallis test, Spirmanov test korelacije ranga i metode logističke regresije Rezultati. Slučajevi akutnog gastroenteritisa uzrokovanog NoV najčešće su zabaleženi kod dece, sa incidencijom od 50% u grupi od 0–15 godina starosti. Analizom simptoma kod bolesnika sa dokazanom norovirusnom infekcijom zaključeno je da je dijareja bila najčešći simptom, zatim, po učestalosti, sledilo je povraćanje, posebno kod manje dece, dok je abdominalni bol bio karakterističan za ispitanike starije od 65 godina. Prisustvo učestalog povraćanja, preko četiri puta dnevno, ukazivalo je na NoV infekciju kod žena, dok je kod muškaraca infekcija bila uvek manifestovana dijarejom. Zaključak. Rezultati istraživanja su potvrdili da su manja deca i starije osobe najosetljivije grupe za NoV infekciju i da su epidemije češće u zimskim mesecima. Bolesnici koji su se hranili u restoranima ili ustanovama za javnu ishranu nisu imali veći rizik od razvoja NoV infekcije.
Keywords: norovirus||; ||norovirus; gastroenteritis||; ||gastroenteritis; incidence||; ||incidenca; risk assessment||; ||rizik; procena; disease outbreaks||; ||epidemije; serbia||; ||srbija