Nivoi interleukina-6 u suzama pre i posle tretmana excimer laserom - Resan, Mirko R; Stanojević, Ivan; Petković Ćurčin, Aleksandra; Pajić, Bojan; Vojvodić, Danilo (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod/Cilj. Imunski odgovor i posledični inflamacijski proces koji nastaju na okularnoj površini nakon dejstva traume, pod uticajem su citokina. Fotoablacija strome rožnjače dejstvom excimer lasera dovodi do hirurški nastale traume. Interleukin-6 (IL-6) poznat je kao proinflamacijski citokin, ali on ispoljava i regenerativna i antiinflamacijska dejstva. Pretpostavlja se da bi ovaj citokin mogao imati značajnu ulogu u procesu zarastanja  rane rožnjače nakon  izvršene fotoablacije strome LASIK (laser in situ keratomilensis) i PRK (fotorefraktivna keratektomija) metodom. Cilj ovog rada bio je određivanje i upoređivanje nivoa  IL-6 u suzama pre i posle lečenja LASIK i PRK metodama. Metode. U studiju je bilo uključeno 68 kratkovidih očiju do -3,0 dioptrija sfere, tj. 198 uzoraka suza (iz svakog oka po 3 uzorka suza), podeljenih u 2 grupe, zavisno od vrste izvedene excimer laser intervencije: grupa 1 – oči lečene LASIK metodom  (n = 31) i grupa 2 – oči lečene PRK metodom (n = 37). Uzorci suza su uzeti iz svakog oka i to: pre izvođenja lečenja excimer laserom (0 h,  kontrolna grupa), 1 h posle i 24 h posle lečenja excimer laserom. Pacijenti nisu koristili antiinflamacijsku terapiju 24 h nakon intervencije. Uzorci suza su prikupljani mikrohirurškim sunđerom. Nivo IL-6 u suznoj tečnosti određivan je metodom protočne citometrije, primenom komercijalnog kompleta za testiranje koji omogućuje detekciju citokina iz malog volumena. Rezultati. Vrednosti IL-6 bilo je moguće otkriti u 16% uzoraka pre LASIK i u 30% uzoraka pre PRK lečenja. Jedan sat nakon lečenja IL-6 je bilo moguće otkriti u 29% uzoraka LASIK grupe i 43% uzoraka PRK grupe, dok je 24 h nakon lečenja bilo moguće otkriti u 19% uzoraka LASIK grupe i 57% uzoraka PRK grupe. Kada je analizirana dinamika promene vrednosti koncentracije IL-6 u pojedinim grupama, zapaženo je da je i u LASIK grupi i u PRK grupi broj uzoraka u kojima je došlo do porasta vrednosti IL-6 posle 1 h, odnosno posle 24 h, bio značajno veći nego broj uzoraka u kojima su vrednosti IL-6 bile snižene. Analizirajući dinamiku promene koncentracije IL-6 u uzorcima 1 h prema 24 h, u LASIK grupi došlo je do statistički značajnog porasta broja uzoraka u kojima je registrovan pad koncentracije IL-6, dok u PRK grupi nije bilo značajnih promena. Poređenjem srednjih vrednosti IL-6, u svim uzorcima suza u okviru termina 0 h, 1 h,  i 24 h, između LASIK i PRK grupe nađen je značajno viši nivo ovog citokina samo 24 h posle tretmana u PRK grupi (p = 0,0031). Zaključak. Nivo IL-6 u suzama raste 1 h i 24 h nakon LASIK i PRK tretmana. Ovaj porast je značajno veći 24 h nakon PRK tretmana u poređenju sa LASIK tretmanom. Promene u nivoima produkcije IL-6 u suzama nakon excimer laser lečenja ukazuju na učešće ovog citokina u procesu oporavka rožnjače nakon fotoablacije strome.
Keywords: keratomileusis; laser in situ||; ||keratomileusis; laser in situ; photorefractive keratectomy||; ||fotorefraktivna keratektomija; interleukin-6||; ||interleukin-6; tears||; ||suze; laser therapy||; ||lečenje laserom; treatment outcome||; ||lečenje; ishod