Značaj gustine krvnih sudova u biopsijama karcinoma prostate - Salapura Dugonjić, Aleksandra; Knežević Ušaj, Slavica; Eri, Živka; Tadić Latinović, Ljiljana (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod/Cilj. U karcinomima prostate, angiogeneza određena merenjem gustine krvnih sudova, povezana je sa stadijumom tumora i Gleason skorom. Cilj ovog istraživanja bio je proučavanje neovaskularizacije adenokarcinoma prostate u uzorcima biopsije iglom i odgovarajućih prostatektomija. Metode. U naše istraživanje bio je uključen 61 bolesnik kojima je urađena radikalna prostatektomija (RP) na osnovu kliničke procene da se radi o lokalno ograničenom karcinomu prostate, koji preoperativno nisu primili nikakvu hemio-, hormonalnu ili zračnu terapiju. Tumorsko tkivo je analizirano primenom imunohistohemijskog markera, endotel-specifičnog antitela CD31, koje je zatim procenjivano na mikroskopskom uveličanju ´ 400 u uzorcima biopsija iglom i tkiva dobijenih nakon RP. Rezultati. Prilikom poređenja vrednosti gustine krvnih sudova određenih na biopsijama prostate uzetih iglom sa gustinom krvnih sudova odgovarajućih RP nije nađena statistički značajna razlika (p > 0,1). Statistički značajna pozitivna korelacija nađena je prilikom određivanja povezanosti gustine krvnih sudova (kao linearne i kategorijalne varijable sa ograničenom vrednošću 48) i Gleason skora (p < 0,05), kao i stadijuma bolesti (p < 0,0001). Statistički značajna povezanost nije utvrđena između gustine krvnih sudova i predoperativnih vrednosti serumskog prostatičnog specifičnog antigena (PSA) (p > 0,1). Zaključak. Određivanje gustine krvnih sudova može se pouzdano koristiti za uzorke  prostate dobijene biopsijom iglom. Kvantifikacija gustine krvnih sudova u biopsijama iglom tačan je i nezavisan predoperativni prediktor stadijuma tumora (lokalno ograničen karcinom prostate u odnosu na lokalno proširenu bolest).
Keywords: prostatic neoplasms||; ||prostata; neoplazme; biopsy; fine-needle||; ||biopsija tankom iglom; prostatectomy||; ||prostatektomija; immunohistochemistry||; ||imunohistohemija; neovascularization; pathologic||; ||neovaskularizacija; patološka.