Upotreba koncentrovanih faktora rasta u rekonstrukciji koštanih defekata nakon uklanjanja velikih viličnih cista - Mirković, Siniša; Djurdjević-Mirković, Tatjana; Puškar, Tatjana (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod. Koagulacija i stvaranje krvnog koaguluma u koštanim defektima posle uklanjanja cističnog sakusa i zatvaranja operativnog polja nekad može biti praćena istiskivanjem seruma, čime se stvaraju periferni, serumom ispunjeni prostori između zidova kosti i površine koaguluma. Ovo može izazvati češću pojavu postoperativnih komplikacija. Radi stabilizacije krvnog koaguluma i očuvanja primarnog zarastanja primenjuje se autotransplantacija, alotransplantacija, ksenotransplantacija, kao i autologni koncentrati trombocita i koncetrovani faktori rasta (KFR). Prikaz bolesnika. Prikazana su dva bolesnika sa velikim cističnim lezijama u gornjoj i donjoj vilici. Kod oba bolesnika koštani postoperativni defekt bili su ispunjeni autolognim fibrinskim blokovima bogatim KFR. Postoperativni period protekao je bez komplikacija. Zaključak. Upotreba fibrinskih  blokova bogatih KFR jedna je od mogućnosti  rekonstrukcije koštanih defekata. KFR mogu se koristiti samostalno ili u kombinaciji se nekim od veštačkih zamenika kosti. Metoda je relativno jednostavna, bez opasnosti izazivanja transmisionih i alergijskih bolesti, a ekonomski je isplativa.
Keywords: jaw cysts||; ||vilice; ciste; oral surgical procedures||; ||hirurgija; oralna; procedure; platelet-derived growth factor||; ||faktori rasta; trombocitni; transplantation; autologous||; ||transplantacija; autologna