Sekundarno hirurško rešavanje suprahoroidalne hemoragije nastale u toku pars plana vitrektomije - Vuković, Dragan Rajko; Petrović, Sanja M; Paović, Predrag D (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod. Suprahoroidalna hemoragija (SH) je komplikacija koje se najviše plašimo i koja je najrazornija u intraokularnoj hirurgiji. Intraoperativna SH definiše se kao iznenadni hemoragični otok horoidee koji se razvija tokom intraokularne operacije i koji je udružen sa delimičnim ili potpunim prolapsom intraokularnog sadržaja. Prikaz bolesnika. Muškarac, star 56 godina primljen je na našu kliniku sa buloznom ablacijom retine na levom oku. Intraoperativno, u toku izmene perfluorokarbona za silikonsko ulje, što se vrlo retko viđa, došlo je do iznenadnog gubitka crvenog refleksa, što je bila pojava SH. Nismo pokušali drenažu SH. Odlučili smo da bolesniku zakažemo vitrektomiju za tri nedelje. Početnu drenažu likveficirane SH uradili smo kroz preegzistirajuću standardnu pars plana sklerotomiju inferotemporalno. Masivna epiretinalna proliferacija sa levkastom ablacijom retine rešena je u toku vitrektomije i urađena je endotamponada sa silikonskim uljem. Postoperativni vizus bio je 2/60 trećeg postoperativnog dana. Zaključak. Iako je suprahoroidalna hemoragija komplikacija koje se najviše plašimo i koja je najrazornija u intraokularnoj hirurgiji, sa adekvatnim preoperativnim, intraoperativnim i postoperativnim tretmanom  može, ipak, imati relativno dobru prognozu.
Keywords: vitrectomy||; ||vitrektomija; eye hemorrhage||; ||oko; krvarenje; intraoperative complications||; ||inraoperativne komplikacije; risk factors||; ||faktori rizika