Podudarnost kliničke i neurofizološke dijagnoze sindroma karpalnog kanala - Martić, Vesna V (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod/Cilj. Klinička slika i neurofiziološko ispitivanje veoma su značajni za postavljanje dijagnoze sindroma karpalnog tunela (KTS). Cilj ovog istraživanja bio je da se odredi senzitivnost i specifičnost kliničke dijagnoze sindroma karpalnog tunela (KTS) u odnosu na neurofiziološki nalaz. Metode. Ispitivanjem je bio obuhvaćen 181 bolesnik (81 žena, prosečne starosti 42 ± 14 godina, i 100 muškaraca, prosečne starosti 52 ± 16 godina). Bolesnici su bili upućeni na neurološki pregled za dalju dijagnostiku tegoba u vezi sa bolovima i parestezijama u ruci. Svi bolesnici su potom neurofiziološki ispitani. Rezultati. Od ukupno 181 bolesnika, klinički nalaz za KTS bio je pozitivan kod 37, dok je neurofiziološki nalaz za KTS bio pozitivan kod 60 bolesnika. Kod 31 bolesnika bili su pozitivni i klinički i neurofiziološki nalaz, a oba nalaza su bila negativna kod 115 bolesnika (senzitivnost 0,51, specifičnost 0,95). Zaključak. Niska senzitivnost i visoka specifičnost ukazuju na to da je samo na osnovu kliničkog pregleda pouzdanije isključiti, nego potvrditi dijagnozu KTS. Ovo upućuje na potrebu za neurofiziološkom procenom bolesnika sa tegobama u ruci.
Keywords: carpal tunnel syndrome||; ||karpusni tunel; sindrom; diagnosis||; ||dijagnoza; signs and symptoms||; ||znaci i simptomi; sensitivity and specificity||; ||senzitivnost i specifičnost