Hiperkalcemični tip sitnoćelijskog karcinoma jajnika - Ilić, Milena B.; Jovanović, Dalibor V.; Milosavljević, Miloš Z.; Stanković, Vesna; Djordjević, Gordana; Protrka, Zoran; Nedović, Jasmina; Mitrović, Slobodanka Lj. (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod. Ekstrapulmonalni sitnoćelijski karcinom je retka, prognostički loša kategorija tumora. Primarno, može da se lokalizuje u skoro svim organima, pa i u jajniku, gde zbog svojih kliničkih specifičnosti, često predstavlja pravi dijagnostički i terapijski izazov. Sitnoćelijski karcinom jajnika (small cell ovarian carcinoma – SCOC)  biološki je vrlo agresivan maligni tumor nepoznate histogeneze. U radu je prikazana bolesnica u post-menopauzi sa sitnoćelijskim karcinomom jajnika i hiperkalcemijom, agresivnog toka i fatalnog ishoda, u International Federation of Gynecology and Obstetrics – FIGO Ia stadijumu. Prikaz bolesnika. Žena stara 60 godina, javila se zbog tegoba u donjem abdomenu praćenih bolom jakog intenziteta. Ultrazvučnim pregledom i kompjuterizovanom tomografijom abdomena ustanovljeno je prisustvo velike adneksalne mase cističnog izgleda sa najvećim promerom od 13 cm, sa urednom strukturom drugih ginekoloških organa i bez prisustva metastatskih depozita. Svi rezultati laboratorijske analize bili su u granicama normalnih vrednosti izuzev povišenih nivoa kalcijuma u serumu. Izvršena je eksplorativna laparotomija sa kompletnom histerektomijom, bileteralnom salpingooforektomijom, disekcijom limfnih čvorova i omentektomijom. Na osnovu patohistološke analize operatvnog materijala postavljena je dijagnoza SCOC stadijuma Ia. U postoperativnom periodu nije bilo komplikacija i bolesnica je otpuštena deset dana posle operacije u dobrom stanju i normalizovanom kalcemijom. Lečenje je nastavljeno istovremenom radio- i hemioterapijom. Međutim, bez obzira na preduzete mere lečenja, bolest je progradirala i bolesnica je umrla zbog diseminovane metastatske bolesti 26 meseci posle postavljanja dijagnoze. Zaključak. Sitnoćelijski karcinom lokalizovan u jajniku najčešće je kategorija tumora sa lošom prognozom u zavisnosti od faze bolesti.
Keywords: carcinoma; small cell||; ||karcinom malih ćelija; ovarian neoplasms||; ||jajnik; neoplazme; diagnosis||; ||dijagnoza; immunohistochemistry||; ||imunohistohemija; neoplasm metastasis||; ||neoplazme; metastaze; treatment outcome||; ||lečenje; ishod