Uključivanje u društvo žena obolelih od karcinoma dojke - Nikolic, Snežana Janko; Ilič-Stošović, Danijela; Kolarević, Ivan; Djurdjević, Ana; Ilić, Snežana; Djuričić, Milica (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod/Cilj. Najčešći problemi osoba sa malignim bolestima (astenija, hronični umor i iscrpljenost, depresija, anksioznost) dovode do sniženja funkcionalnih sposobnosti i opadanja kvaliteta života. Cilj ovog istraživanja bio je utvrđivanje nivoa teškoća, vrste potrebne pomoći i stepena zadovoljstva realizacijom životnih navika, kao i usaglašenost nivoa realizacije životnih navika i stepena zadovoljstva sa realizacijom istih. Metode. Istraživanje je obavljeno u Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu i u Udruženju žena obolelih i lečenih od raka dojke „Budimo zajedno“, u periodu jun–septembar 2012. godine, na uzorku od 30 osoba. Instrument procene bio je standardizovani upitnik za procenu životnih navika – Assessment of life habits – LIFE-H v.3.0. Rezultati. Najniže upražnavanje životnih navika prisutno je u obrazovanju, stanovanju i rekreaciji. Najveća pomoć u realizaciji životnih navika potrebna je u oblastima stanovanja, međuljudskih odnosa i zaposlenja. Najveće zadovoljstvo pokazano je realizacijom životnih navika u oblasti pokretljivosti, ishrane i stanovanja, a najmanje realizacijom životnih navika u oblasti rekreacije, komunikacije i međuljudskih odnosa. Najveća saglasnost između realizacije i nivoa zadovoljstva realizacijom životnih navika utvrđena je u oblasti opšte fizičke sposobnosti, komunikacija, odgovornosti i života u zajednici, a najniža u oblasti lične higijene, stanovanja, pokretljivosti, zaposlenja i rekreacije (p < 0.001). Zaključak. Rezultati ove studije ukazuju na to da ispitanice imaju veće teškoće u ostvarenju svojih društvenih uloga, nego u vršenju svakodnevnih aktivnosti. Ovo jasno ukazuje na potrebu izrade i primene posebnih savetodavnih i obrazovnih programa za sprečavanje socijalne isključenosti, ali i za jačanje i podršku ličnih mogućnosti u oblasti društvene uloge žena lečenih od karcinoma dojke.
Keywords: breast neoplasms||; ||dojka; neoplazme; women||; ||žene; quality of life||; ||kvalitet života; questionnaires||; ||upitnici