Uticaj zagađenja vazduha i klimatskih uslova na pojavu relapsa multiple skleroze - Vojinović, Slobodan; Savić, Dejan; Lukić, Stevo; Savić, Ljiljana; Vojinović, Jelena (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod/Cilj. Nekoliko istraživanja ukazalo je na mogućnost uticaja klimatskih faktora na aktivnost bolesti u relapsno-remitentnoj multiploj sklerozi (MS). Cilj istraživanja bio je da se ispita uticaj zagađenja vazduha i sezonskih klimatskih faktora na pojavu relapsa bolesti u dužem vremenskom periodu. Metode. Retrospektivno i detaljno statistički analizirali smo podatke o broju relapsa MS bolesnika iz Niša i okoline, hospitalizovanih u Klinici za neurologiju Kliničkog centra Niš, od 2005. do 2009. godine. Praćeni su klimatski faktori: srednja mesečna osunčanost, srednja dnevna oblačnost, dnevna oblačnost u 7, 14 i 19 časova i stepen zagađenja vazduha meren po metodu New Source Review (NSR), a na osnovu podataka Meteorološke stanice Niš. Rezultati. Tokom pet godina praćenja 101 bolesnika registrovano je 260 relapsa MS čija pojava je imala statistički značajnu negativnu korelaciju sa brojem dana sa niskim nivoom zagađenja vazduha, NSR
Keywords: multiple sclerosis||; ||multipla skleroza; recurrence||; ||recidiv; air pollution||; ||vazduh; zagađenje; climate||; ||klima; sunlight||; ||sunčeva svetlost; vitamin d||; ||vitamin d