Indeks potrebe za ortodontskim lečenjem kod dece niškog regiona - Janošević, Predrag; Stošić, Maja; Janošević, Mirjana; Radojičić, Julija; Filipović, Gordana; Čutović, Tatjana (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod/Cilj. Indeks potrebe za ortodontskim lečenjem (IOTN) je indeks za procenu izraženosti malokluzija koji se sastoji od dve nezavisne komponente: komponente zdravlja zuba (DHC) i estetske komponente (AC). Indeks IOTN najčešće se primenjuje u zemljama u kojima se stomatološka služba finansira od strane države preko zdravstvenih fondova i sistema zdravstvenih institucija. Cilj ovog rada bio je da se odredi IOTN kod dece iz osnovnih škola u Nišu i da se utvrdi procenat dece koja imaju istoriju ortodontskog lečenja. Metode. Studijom je bilo obuhvaćeno 301 dete, uzrasta od 11 do 14 godina, koje su ispitala 2 ispitivača. Rezultati. Rezultati istraživanja pokazali su da je 111 (37%) ispitane dece imalo istoriju ortodontskog lečenja (33,33% dečaka i 66,67% devojčica) i oni su bili isključeni iz studije. Od preostale 190 dece, na osnovu analize DHC IOTN 27,4% imalo je veliku (stadijum 4–5), 41,0% umerenu  (stadijum 3) i 31,6% malu ili nikakvu potrebu (stadijum 1–2)  za ortodontskim tretmanom. Analizom AC IOTN 15,3% ispitane dece imalo je veliku (stadijum 8–10), 24,3% umerenu (stadijum 5–7) i 60,4% malu ili nikakvu potrebu (stadijum 1–4) za ortodontskim tretmanom. Zaključak. Indeks IOTN kod dece iz Niša sličan je onom kod dece u većini evropskih država, uprkos činjenici da je broj dece koja su ortodontski lečena u Nišu znatno veći nego u evropskim zemljama.
Keywords: orthodontics; corrective||; ||ortondoncija; korektivna; malocclusion||; ||malokluzija; child||; ||deca; data interpretation; statistical||; ||statistička interpretacija podataka