Faktori koji utiču na cenu antibiotske terapije i ishod kod kritično obolelih pacijenata: “real-life” studija - Perić, Aneta; Šurbatović, Maja; Vezmar Kovačević, Sandra; Antunović, Mirjana; Veljović, Milić; Djordjević, Dragan; Andjelić, Tamara; Zeba, Snježana; Dobrić, Silva (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod/Cilj. Kritično oboleli pacijenti imaju veliki rizik od razvoja teških infekcija u jedinicama intenzivne terapije (JIT). Nivo prokalcitonina (PCT) u cirkulaciji je povišen kod bolesnika sa bakterijskom sepsom, tako da PCT može biti koristan u praćenju antibiotske terapije. Cilj ove studije bio je da se ustanove faktori koji utiču na ishod i troškove lečenja u JIT u našoj ustanovi sa posebnim naglaskom na uticaj korišćenja serumskog nivoa PCT u vođenju antimikrobne terapije. Metode. Studija je sprovedena od avgusta 2010. godine do maja 2012. godine u Jedinici intenzivne terapije Klinike za anesteziologiju i intenzivnu terapiju Vojnomedicinske akademije (VMA) u Beogradu, Srbija. Svi kritično oboleli sa sepsom i/ili traumom koji su primljeni u JIT bili su uključeni u studiju. Studijom su obuhvaćeni samo troškovi antimikrobne terapije u JIT i troškovi PCT analize. Koristili smo cenovnik VMA za 2012. godinu. PCT u serumu je meren tehnikom homogenog imunoeseja na Brams Kriptor analizatoru. Rezultati. Studijom su bila obuhvaćena 102 bolesnika. Prosečna starost bolesnika iznosila je 55 ± 19 godina, a 61,8% bolesnika bili su muškarci. Prosečna dužina boravka u JIT (lenght of stay – LOS) iznosila je 12 ± 21 dana. Postojala je statistički značajna razlika (p < 0.001) između ishoda lečenja u grupi sa sepsom u odnosu na grupu sa traumom. Bolesnici mlađi od 70 godina imali su bolju šansu da prežive. Dužina boravka, upotreba karbapenema i merenje PCT uticali su na cenu terapije u JIT. Zaključak. Dobijeni rezultati pokazuju da su godine života, dijagnoza i pol bili glavni prediktori preživljavanja kritično obolelih u JIT. Cena terapije zavisila je od dužine boravka u JIT, upotrebe karbapenema i merenja PCT, ali uticaj ovih faktora na ishod lečenja nije dostigao statističku značajnost.
Keywords: critical illness||; ||kritična stanja; sepsis||; ||sepsa; anti-bacterial agents||; ||antibiotici; cost and cost analysis||; ||cene i analize cena; biological markers||; ||biološki pokazatelji