Akušerske komplikacije placente previje perkrete - Sparić, Radmila; Mirković, Ljiljana; Ravilić, Uroš; Janjić, Tijana (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod. Placenta previja je stanje koje je povezano sa teškim maternalnim i fetalnim morbiditetom. Povećanje incidencije carskih rezova dovelo je do značajnog povećanja abnormalno invazivne placente  u prošloj deceniji. Abnormalno invazivna placenta je jedan od vodećih uzroka postpartalnih histerektomija, krvarenja kao i značajnog broja maternalnog i fetalnog morbiditeta i mortaliteta. Maternalni morbiditet u ovakvim slučajevima kompromituje transfuziju, dovodi do razvoja diseminovane intravaskularne koagulacije, do rupture uterusa, cistostomije, formiranja fistule, uretralnih striktura, dovodi do povećanja broja prijema u jedinice intenzivne nege, do infekcija, produženja hospitalizacije, razvoja adultnog respiratornog distres sindroma, otkazivanja bubrega, septikemije, čak i do smrti. Prikaz bolesnika. Trudnica, stara 38 godina, u trećoj trudnoći, primljena je u našu kliniku u 27 nedelji gestacije kao hitan slučaj zbog vaginalnog krvarenja. Prethodno kod trudnice dijagnostikovano je postojanje placente previje. Nakon primenjene tokolitičke terapije krvarenje je prestalo. Trudnica je informisana o dijagnozi i o mogućem, po život ugrožavajućem krvarenju, koje može prouzrokovati prevremeni porođaj. Primila je kortikosteroidnu terapiju u cilju maturacije fetalnih pluća. U 28 nedelji gestacije trudnica je obilno vaginalno prokrvarila, te je doneta odluka da se uradi hitan carski rez. Učinjen je transverzalni rez na telu uterusa iznad plike vezikouterine i proširenih krvnih sudova, izbegavajući gornji vrh placente. Placenta je probila ožiljak na donjem segmentu uterusa i infiltrirala se u zadnji zid mokraćne bešike, pa bi došlo do povrede mokraćne bešike i rupture uterusa ukoliko bi se pokušalo manuelno odvajanje i to na mestu ožiljka od prethodnog carskog reza. Totalna abdominalna histerektomija urađena je sa placentom na mestu upravo zbog mogućeg krvarenja. Majka i beba sada su dobro. Zaključak. Predviđanje i odluka hirurga odlučujući su faktori za operaciju, od izbora uterusne incizije pa do odluke da se nastavi ka histerektomiji, sve u cilju sniženja maternalnog morbiditeta.
Keywords: placenta previa||; ||placenta previja; risk assessment||; ||rizik; procena; cesarean section||; ||carski rez; hysterectomy||; ||histerektomija; treatment outcome||; ||lečenje; ishod