Dupla ruptura srca nakon akutnog infarkta miokarda - Ivanov, Igor; Lovrenski, Aleksandra; Dejanović, Jadranka; Petrović, Milovan; Jung, Robert; Raffay, Violetta (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod. Dupla ruptura srca retka je komplikacija akutnog infarkta miokarda sa visokom stopom smrtnosti. Prikaz bolesnika. U radu je prikazana 67-godišnja bolesnica sa simptomima i znacima akutnog infarkta miokarda, kojoj je ehokardografski postavljena dijagnoza rupture septuma i prisustvo tromba i manjeg perikardnog izliva. Ubrzo po prijemu bolesnica je umrla. Obdukcijom je ustanovljena tamponada i dupla ruptura srca, ruptura slobodnog zida leve komore i ventrikularnog septuma, što je bilo uzrok smrti. Zaključak. Prikaz ove bolesnice ukazuje na potrebu procene bolesnika sa infarktom miokarda, ponavljanim bolovima u zoni grudi, ehokardiografskim znakovima izliva i prisustva tromba u perikardu u smislu dvostruke rupture srca.
Keywords: myocardial infarction||; ||infarkt miokarda; acute disease||; ||akutna bolest; heart rupture; post-infarction||; ||srce; postinfarktna ruptura; echocardiography||; ||ehokardiografija