Parametri retrobulbarne cirkulacije kod muškaraca i žena sa glaukomom otvorenog ugla - Marjanović, Ivan; Marjanović, Marija; Gvozdenović, Ranko; Risović, Dušica (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod/Cilj. Postoji nekoliko faktora koji utiču na sistemsku cirkulaciju. Osim toga, periferna cirkulacija pokazuje razlike među polovima, čineći znatno nižim protok krvi u prstu kod mladih žena nego kod muškaraca istih godina. Ova razlika nestaje kod žena u menopauzi. Cilj ovog rada bio je upoređivanje parametara retrobulbarne cirkulacije izmerenih kolor doplerom kod žena i kod muškaraca sa glaukomom otvorenog ugla. Metode. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 52 oka od 52 bolesnika (50 i više godina starosti) sa glaukomom otvorenog ugla i povišenim intraokularnim pritiskom (IOP). Vršni sistolni (PSV), završni dijastolni (EDV) i Pourcelotov indeks rezistencije (Ri) mereni su u oftalmičkoj arteriji (OA), centralnoj retinalnoj arteriji (CRA) i zadnjim kratkim cilijarnim arterijama (PCA). IOP je meren i Goldmannovim aplanacionim (GAT) i dinamičkim konturnim tonometrom (DCT), po tri puta uzastopno. Okularna pulsna amplituda je dobijana tokom merenja dinamičkim konturnim tonometrom. Rezultati. Analizom parametara retrobulbarne hemodinamike nije ustanovljena razlika između muškaraca i žena. Zaključak. Prema rezultatima ove studije ne postoji razlika u retrobulbarnoj cirkulaciji između muškaraca i žena sa glaukomom otvorenog ugla i povišenim IOP.
Keywords: glaucoma; open-angle||; ||glaukom; otvorenog ugla; men||; ||muškarci; women||; ||žene; intraocular pressure||; ||intraokularni pritisak; ischemia||; ||ishemija; eye||; ||oko; diagnosis||; ||dijagnoza