Prelomi humerusa nastali obaranjem ruke - Bumbaširević, Marko Ž.; Lešić, Aleksandar R.; Andjelković, Sladjana Z.; Palibrk, Tomislav D.; Milutinović, Suzana M. (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod/Cilj. Prelom dijafize humerusa može nastati kao rezultat „obaranja ruke“. Cilj rada bio je prikaz načina lečenja preloma humerusa zadobijenih prilikom obaranja ruke. Metode. U periodu od januara 2008. do januara 2010. godine lečili smo na našem odeljenju šest pacijenata, starosti od 22 do 48 godina, otvorenom repozicijom i unutrašnjom fiksacijom ili visećim gipsom. Takođe, pregledana je i analizirana postojeća literatura vezana za ovu vrstu povrede. Rezultati. Kod svih bolesnika došlo je do srastanja preloma i potpunog funkcionalnog oporavka. Pacijenti nisu imali neurološke, ni vaskularne povrede. Zaključak. Operativno i neoperativno lečenje jednako su uspešni kod ove vrste povreda.
Keywords: humeral fractures||; ||humerus; prelomi; athletic injuries||; ||povrede; atletske; orthopedic procedures||; ||ortopedske procedure; treatment outcome||; ||lečenje; ishod