Neobična metastaza karcinoma jednjak - Vidović, Vladimir; Nikolić, Ivan; Vukojević, Jelana; Samardžija, Golub; Kukić, Biljana; Bogdanović, Bogdan; Petrović, Nemanja (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod. Karcinom jednjaka je osmi karcinom po učestalosti i šesti uzrok smrti od karcinoma u svetu. Najčešće metastazira u regionalne limfne čvorove, jetru, pluća, centralni nervni sistem, kosti, ali se sreću metastaze i na neuobičajenim mestima kao što su koža lica i usne. Prikaz bolesnika. Prikazali smo bolesnika starog 56 godina koji se javio lekaru zbog otekline u predelu gornje usne. Pregledom je viđena i promena u predelu kože slepoočnog predela glave sa leve strane te su u istom aktu ekstirpirane obe promene. Patohistološkim pregledom, uključujući imunohistohemijsku analizu, postavljena je dijagnoza metastatskog adenokarcinoma u koži. Dopunskom dijagnostikom, uključujući ezofagogastroduodenoskopiju viđena je infiltracija distalnog dela jednjaka, čiji je patohistološki nalaz potvrdio dijagnozu adenokarcinoma jednjaka. Pozitronska emisiona tomografija-kompjuterizovana tomografija (PET/CT) je ukazala na proširenost bolesti. S obzirom na proširenost bolesti multidisciplinarni onkološki tim je predložio hemioterapiju i radioterapiju. Bolesnik je do sada primio četiri serije hemioterapije po protokolu sa platinom. Zaključak. Lekari moraju imati na umu da neuobičajene promene na koži mogu biti prvi znak proširenosti karcinoma.
Keywords: esophageal neoplasms||; ||jednjak; neoplazme; neoplasm metastasis||; ||neoplazme; metastaze; lip||; ||usna; diagnosis||; ||dijagnoza; adenocarcinoma||; ||adenokarcinom; histological techniques||; ||histološke tehnike; immunohistochemistry||; ||imunohistohemija