Morfološki i funkcionalni ishod klasične hirurške metode u odnosu na pars plana vitrektomiju kod bolesnika sa ablacijom retine - Stamenković, Miroslav; Stefanović, Ivan; Senćanić, Ivan; Jakšić, Vesna; Mavija, Milka; Babović, Siniša (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod/Cilj. Najčešće hirurške metode rešavanja ablacije retine su klasična metoda sa serklažom i pars plana vitrektomija (PPV). Cilj ovog rada bio je da se utvrdi koja od navedenih hirurških tehnika ima bolje morfološke (u smislu naleganja retine) i funkcionalne rezultate (vidna oštrina). Metode. Ova retrospektivna studija sprovedena je tokom dve godine na ukupno 98 očiju kod 97 bolesnika sa regmatogenom ablacijom retine koji su operisani ili klasičnom metodom sa serklažom (68 očiju) ili PPV metodom (30 očiju). Rezultati. U grupi bolesnika operisanih klasičnom metodom, retina je nalegla kod 52 (76,5%) oka vs 30 (100%) oka operisana PPV (p
Keywords: retinal detachment||; ||retina; ablacija; scleral buckling||; ||vitrektomija; vitrectomy||; ||serklaž vitrektomija; visual acuty||; ||vid; oštrina; treatment outcome||; ||lečenje; ishod