Supraselektivna vagotomija i gastrojejunostomija u lečenju stenoze pilorusnog kanala uzrokovane peptičkim ulkusom - Radovanović, Nebojša; Simić, Aleksandar; Skrobić, Ognjan; Kotarac, Milutin; Ivanović, Nenad (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod/Cilj. Incidencija stenoze pilorusnog kanala uzrokovane petičkim ulkusom u stalnom je padu. Cilj ove studije bio je da prikaže naše rezultate u hirurškom lečenju stenoze pilorusnog kanala supraselektivnom vagotomijom i gastrojejunostomijom. Metode. Retrospektivnom studijom bilo je obuhvaćeno 13 bolesnika sa stenozom pilorusnog kanala uzrokovanom peptičkim ulkusom kod kojih je učinjena supraselektivna vagotomija i gastrojejunostomija. Sprovedeno je trogodišnje praćenje, koje se sastojalo od kliničkog ispitivanja i endoskopije gornjeg dela digestivnog trakta, jednu i tri godine nakon operacije. Rezultati. Najčešći preoperativni simptom bilo je povraćanje, kod 92,3% bolesnika. Srednja vrednost preoperativnog indeksa telesne mase bila je 16,3 ± 3,1 kg/m2, pri čemu je 9 bolesnika preoperativno klasifikovano kao pothranjeno. Nije bilo intraoperativnih komplikacija ili mortaliteta. Nakon trogodišnjeg praćenja nije bilo rekurentnih ulkusa. Odloženo gastričko pražnjenje uočeno je kod jednog, bilijarni refluks kod dva, a erozivni gastritis kod jednog bolesnika. Kod dva bolesnika bili su prisutni simptomi “dumping” sindroma. Zaključak. Supraselektivna vagotomija kombinovana sa gastrojejuno anastomozom je bezbedna hirurška procedura i dobro rešenje za bolesnike sa stenozom pilorusnog kanala uzrokovanom peptičkim ulkusom. U dugoročnom praćenju mogu se očekivati dobri funkcionalni rezultati i niska incidencija kasnih komplikacija.
Keywords: peptic ulcer||; ||želudac; ulkus; pyloric stenosis||; ||pilorus; stenoza; vagotomy; proximal gastric||; ||vagotomija; proksimalna; gastrička; digestive system surgical procedures||; ||hirurgija digestivnog sistema; procedure; treatment outcome||; ||lečenje; ishod