Sinkopa kao početni simptom ostijalne lezije glavnog stable leve koronarne arterije sa kardiogenim šokom - Petrović, Milovan; Ivanov, Igor; Vujin, Bojan; Ivanović, Vladimir; Redžek, Aleksandar (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod. Sinkopa predstavlja relativno netipičan simptom akutnog koronarnog sindroma. Sama sinkopa ne pruža dovoljno informacija za dijagnozu akutnog koronarnog događaja, naročito lezije  glavnog stabla leve koronarne arterije, bez malignih poremećaja ritma i provođenja. Prikaz bolesnika. Bolesnik, star 63 godine, primljen je u jedinicu intenzivne kardiološke nege zbog kratkotrajnog gubitka svesti, u sinus tahikardiji, sa znacima akutne srčane slabosti, hipotenzivan. Elektrokardiogram je pokazivao suspektne znake za razvoj akutnog infarkta miokarda prednjeg zida. Zbog toga, kao i zbog razvoja početnog kardiogenog šoka, indikovana je i urađena urgentna koronarografija (subokluzivna lezija ostijuma glavnog stabla leve koronarne arterije) i primarna perkutana koronarna intervencija sa implantiranom intraaortnom balon pumpom. Direktno je ugrađen stent obložen lekom sa optimalnim primarnim rezultatom. Zaključak. Brza dijagnoza, naročito sa ovakvom relativno atipičnom kliničkom slikom, brza primena reperfuzione terapije u vidu primarne perkutane koronarne intervencije u akutnom infarktu miokarda komplikovanim kardiogenim šokom, doprinosi poboljšanju  preživljavanja i kvalitetu života bolesnika. Ovaj prikaz bolesnika klinički je poučan zbog relativno atipične prezentacije i izvršenih intervencija.
Keywords: myocardial infarction||; ||infarkt miokarda; syncope||; ||sinkopa; shock; cardiogenic||; ||šok; kardiogeni; coronary angiography||; ||angiografija koronarnih arterija; drug-eluting stents||; ||stentovi; lekom obloženi