Prvi slučaj papilarnog karcinoma štitaste žlezde kod devojčice sa kongenitalnim hipotiroidizmom u Srbiji - Eremija, Jelena; Milenković, Tatjana; Mitrović, Katarina; Todorović, Sladjana; Vuković, Rade; Plavšić, Ljiljana (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod. Diferentovani karcinom štitaste žlezde (DKŠŽ) je redak malignitet u detinjstvu i predstavlja 0,3–0,4% pedijatrijskih maligniteta. Najčešća forma DKŠŽ je papilarni karcinom pošto se javlja u približno 90% slučajeva. Iako redak, DKŠŽ koji se javlja kod dishormonogenetske strume predstavlja najozbiljniju komplikaciju kongenitalne hipotireoze. Prikaz bolesnika. U radu je prikazan papilarni karcinom štitaste žlezde kod petnaestogodišnje devojčice koja je lečena zbog kongenitalne hipotireoze od neonatalnog uzrasta. S obzirom na rano započinjanje i adekvatnu supstitucionu hormonsku terapiju, normalni nivoi tireotropina i tiroidnih hormona brzo su postignuti i devojčica je bila eutiroidna i bez simptoma do uzrasta od 13 godina i 8 meseci, kada je došlo do razvoja velike multinodularne strume. Konsultovan je onkološki hirurg i učinjena je totalna tiroidektomija. Patohistološkim pregledom otkriven je intratiroidni papilarni karcinom desnog režnja. Zaključak. Iako je diferentovani karcinom štitaste žlezde redak pedijatrijski malignitet, od izuzetnog je značaja imati određeni stepen kliničke sumnje i multidisciplinarni pristup tokom kliničkog praćenja bolesnika sa dishormonogenetskim hipotiroidizmom.
Keywords: congenital hypothyroidism||; ||hipotireoidizam; kongenitalni; thyroid neoplasms||; ||tireoidna žlezda; neoplazme; carcinoma; papillary||; ||karcinom; papilarni; thiroidectomy||; ||tireoidektomija; child||; ||deca; treatment outcome||; ||lečenje; ishod; serbia||; ||srbija