Računarska i eksperimentalna analiza naponskog stanja tela cementne endoproteze zgloba kuka - Tabaković, Slobodan; Grujić, Jovan; Zeljković, Milan; Blagojević, Zoran; Radojević, Bojan; Popović, Zoran; Živković, Aleksandar; Stevanović, Vladan (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod/Cilj. Jednu od mogućih komplikacija posle ugradnje cementne endoproteze zgloba kuka predstavlja prelom tela endoproteze. Prelomi nastaju kao posledica preopterećenja ili zamora materijala od koga je napravljan implantat. Cilj ispitivanja bio je da se odredi intenzitet maksmalnih napona i kritičnog preseka u telu endoproteze. Metode. Jednosmerno promenjive sile koje deluju u zglobu kuka prilikom hoda i opterećenja imaju za rezultat elastične deformacije tela endoproteze. Biomehaničkom analizom sila koje deluju u zglobu kuka određuju se njihov pravac i intenzitet, a na osnovu Gruenove raspodele razlabavljenja tela endoproteze i nivo uklještenja. Ispitivana su tela cementne endoproteze zgloba kuka izrađene od legure kobalt-hrom-molibden (CoCrMo) pogodne za livenje u vakumu. Analiza kritičnih napona u telu endproteze izvedena je na telu endoproteze metodom konačnih elemenata. Eksperimentalna verifikacija dobijenih rezultata sprovedena je na fizičkom prototipu u laboratorijskim uslovima Rezultati. Računarskom analizom pomoću metode konačnih elemenata određeno je naponsko stanje kroz izračunavanje maksimalnih Von Misses-ovih napona i kritični preseci za različite uglove delovanja rezultantne sile. Rezultati dobijeni računarskom i eksperimentalnom metodom u korelaciji su i uporedivi su sa rezultatima sličnih analiza na različitim tipovima endoproteza. Zaključak. Istraživanja opisana u radu predstavljaju osnovu za usavršavanje procesa projektovanja endoproteza zgloba kuka i njihovo prilagođavanje svakom bolesniku posebno (custom made).
Keywords: arthroplasty; replacement; hip||; ||kuk; artroplastika; fractures; stress||; ||prelomi usled zamora; computer simulation||; ||simulacije; kompjuterske.