Hemimelična epifizealna displazija - Jovanović, Dalibor V.; Ilic, Milena B.; Milosavljević, Miloš Z.; Mihajlović, Zorica; Vojinović, Radiša H.; Mitrović, Slobodanka Lj.; Azanjac, Goran (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod. Hemimelična epifizealna displazija, takođe poznata i kao Trevorova bolest, ekstremno je redak poremećaj razvoja skeleta nepoznate etiologije, koji se karakteriše koštanohrskavičavom proliferacijom, lokalizovanom na jednoj ili više epifiza ili na talusu, u toku detinjstva. Prikaz bolesnika. U radu je prikazan bolesnik sa hemimeličnom epifizealnom displazijom lokalizovanom na talusu. Kod 6-godišnjeg dečaka bolest se prezentovala otokom desnog skočnog zgloba, bolom i otežanim pokretima. Radiografija je ukazala na postojanje izrasline na dorzomedijalnoj strani talusa. Tumor je ekscidiran, a makroskopski i histološki nalaz bio je identičan osteohondromu. Zaključak. Hemimelična epifizealna displazija se dijagnostikuje kliničkim, radiološkim i patohistološkim pregledom. Rana dijagnoza je važna, da bi se pravovremenom terapijom sprečio nastanak deformiteta.
Keywords: osteochondrodysplasias||; ||osteohondrodisplazije; talus||; ||talus; pain||; ||bol; diagnosis||; ||dijagnoza; orthopedic procedures||; ||ortopedske procedure; treatment outcome||; ||lečenje; ishod