Ekspresija ciklooksigenaze-2 kod karcinoma grlića materice - Mandić, Aljoša; Ušaj-Knežević, Slavica; Ivković Kapicl, Tatjana; Ninčić, Dejan; Malenković, Goran (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod/Cilj. Ciklooksigenaza (COX) ili prostaglandin H2 sintaza (PGHS) prvi je enzim koji katalizuje prva dva koraka biosinteze prostaglandina iz arahidonske kiseline. Cilj rada bio je da se ispita prisustvo i stepen ekspresije COX-2 u tkivu grlića materice ispitanica sa cervikalnim karcinomom i uporedi sa kontrolnom grupom bez cervikalne patologije. Metode. Istraživanjem je obuhvaćen patohistološki materijal uzet od 76 bolesnica podeljenih u dve grupe: kontrolna grupa – 30 bolesnica bez patohistoloških promena na grliću materice i grupa A – 46 bolesnica sa verifikovanim karcinomom grlića materice, FIGO stadijum IB-IIA. U obe grupe na patohistološkom materijalu izvršene su histološke i imunohistohemijske analize. Rezultati. U kontrolnoj grupi nije potvrđena ekspresija COX-2, a u grupi A jeste kod 26 (56,52%) bolesnica što je statistički značajna razlika u odnosu na kontrolnu grupu. Ispitivanjem ekspresije COX-2 i patohistoloških parametara, uočena je statistički značajna razlika  u odnosu na postojanje limfocitne infiltracije (p = 0,0053). Ekspresija COX-2 bila je izraženija u tkivu bez limfocitne stromalne infiltracije (80% vs 20%). Zaključak. Ekspresija COX-2 bila je izraženija kod karcinoma grlića materice bez limfocitne stromalne infiltracije što navodi na zaključak o mogućem paradoksalnom efektu COX-2 na imunosupresiju u tumorskom tkivu. Nalaz češće ekspresije COX-2 u podgrupi sa lošijim prognostičkim patohistološkim parametrima u grupi A upućuju na značaj aktivnosti ekspresije COX-2 u procesu karcinogeneze karcinoma grlića materice  i uticaja na njegovu progresiju.
Keywords: uterine cervical neoplasms||; ||grlić materice; neoplazme; prostaglandin-endoperoxide synthases||; ||prostaglandin sintetaza; immunohistochemistry||; ||imunohistohemija; gene expression||; ||geni; ekspresija; sensitivity and specificity||; ||osetljivost i specifičnost