Korelacija kliničkih i neurofizioloških nalaza sa kvalitetom života bolesnika sa dijabetesnom polineuropatijom - Vukojević, Zoran; Pekmezović, Tatjana; Nikolić, Ana; Perić, Stojan; Basta, Ivana; Marjanović, Ivan; Lavrnić, Dragana (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod/Cilj. Dijabetesna polineuropatija definiše se kao prisustvo kliničkih ili supkliničkih simptoma i/ili znakova oštećenja perifernih živaca kod bolesnika sa dijabetesom melitusom u nedostatku drugih uzroka periferne neuropatije. Cilj rada bio je da se proceni kvalitet života povezan sa zdravljem (HRQoL) kod bolesnika sa dijabetesnom polineuropatijom i njegova povezanost sa kliničkim i neurofiziološkim nalazom. Metode. U istraživanju je učestvovalo 60 bolesnika sa distalnom simetričnom senzorimotornom dijabetesnom polineuropatijom u sklopu dijabetesa melitusa tipa 2. Za objektivnu procenu kliničkog nalaza korišćene su sledeće skale: Medical Research Council strenth score (MRC skor), Inflammatory Neuropathy Cause and Treatment (INCAT) skala invalidnosti (za ruke i noge), INCAT senzorna skala, Hamiltonova skala depresivnosti i anksioznosti. Elektroneurografija (ENG) sprovedena je na motornom delu n. medianus-a i n. peroneus-a i na senzornom delu n. medianus-a i na n. suralis-u. Svi bolesnici popunili su srpsku verziju upitnika SF-36. Rezultati. Registrovano je blago do umereno sniženje kvaliteta života kod bolesnika sa dijabetesnom polineuropatijom, i to bez razlika u fizičkom i mentalnom domenu (p > 0,05). Starost bolesnika, MRC skor, INCAT skala invalidnosti i INCAT senzorna skala bile su u korelaciji sa rezultatima na SF-36 upitniku (p < 0,01). Bolesnici sa višim skorom anksioznosti i depresivnosti imali su značajno lošiju percepciju zdravlja za sve domene, za oba kompozitna skora i ukupni SF-36 skor (p < 0,01). Motorni i senzorni ENG parametri za n. medianus značajno su korelisali sa HRQoL (p < 0,05). Zaključak. Naši rezultati pokazuju blago do umereno sniženje kvaliteta života kod bolesnika sa dijabetesnom polineuropatijom. Kvalitet života kod ovih bolesnika je u značajnoj vezi sa starošću bolesnika, njihovom mišićnom snagom, stepenom invalidnosti, senzornim smetnjama, depresivnošću i anksioznošću. Elektrofiziološki nalaz za n. medianus značajno je povezan sa kvalitetom života kod bolesnika sa dijabetesnom polineuropatijom.
Keywords: diabetic neuropathies||; ||dijabetesne neuropatije; neurophysiology||; ||neurofiziologija; quality of life||; ||kvalitet života; questionnaires||; ||upitnici