Identifikacija bakterije Clostridium septicum u tuboovarijalnom apscesu - Yavuzcan, Ali; Çağlar, Mete; Dilbaz, Serdar; Kumru, Selahattin; Avcıoğlu, Fatma; Üstün, Yusuf (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod. Tuboovarijalni apsces (TOA) predstavlja konglomerat koji zahvata karlične organe: jajovod, ovarijum i debelo crevo. Najčešće izazivači TOA su Escherichia coli (E. coli) i Bacteroides species. Prikaz bolesnika. Prikazali smo bolesnicu sa infekcijom izazvanom bakterijom Clostridium septicum (C. septicum), nastalom nakon rupture tuboovarijalnog apscesa (TDA) sa atipičnom kliničkom slikom. Iz kulture iz slobodne abdominalne tečnosti uzete tokom hirurškog zahvata, izolovana je C. Septicum. Automatizovani sistem VITEK II (bio Mérieux, France) korišćen je za brzu identifikaciju bakterija. Bolesnici je ordinirana parenteralna antibiotska terapija: klindamicin u kombinaciji sa aminoglikozidom. Otpuštena je iz bolnice 19. dana posle hirurškog zahvata i bila je bez kliničkih simptoma u narednih 6 meseci. Zaključak. Diferencijalna dijagnostika TOA uzrokovanog C. septicum može biti teška, zbog izostanka simptoma. Tkiva inficirana sa C. septicum mogu nekrotizovati, a kombinacija rane, adekvatne antibiotske terapije i hirurgije ključna je u lečenju TOA.
Keywords: pelvic inflammatory disease||; ||karlični organi; zapaljenske bolesti; abscess||; ||apsces; rupture||; ||ruptura; clostridium septicum||; ||clostridium septicum; gynecologic surgical procedures||; ||hirurgija; ginekološka; procedure