Histološke karakteristike i markeri proliferacije i diferencijacije u mozgu pacova sa eksperimentalnim gliomom - Ristić, Slavica; Mirić, Mirjana; Jović, Sladjana; Ristić, Siniša; Karić, Jasmina (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod/Cilj. Ćelijska linija C6 predstavlja kontinuiranu ćelijsku liniju glioma pacova i kao transplantabilna linija, često se koristi za indukciju in vivo modela primarnog moždanog tumora. Smatra se da po histološkim osobinama ili biološkom ponašanju ovaj eksperimentalni tumor odgovara humanom anaplastičnom astrocitomu gradusa II/III, koji  karakteriše proliferativni i invazivni potencijal, kao i izražena ćelijska diferencijacija. Cilj ovog rada bio je da se odrede: makroskopska analiza mozgova pacova sa implantiranim tumorom u toku tumorogeneze, histološke karakteristike tumorskih ćelija indukovanog moždanog tumora i markeri proliferacije (proliferativni ćelijski nuklearni antigen – PCNA, citokeratin – CK 19) i diferencijacije (glialni fibrilatni kiseli protein – GFKP) u mozgu pacova sa implantiranim tumorom. Metode. Za određivanje histološke građe mozga sa implantiranim C6 ćelijama korišćeni su isečci mozga obojeni hematoksilin-eozinom ili krezil violet bojom, dok su drugi isečci imunohistohemijski obojeni na GFKP, citokeratin 19 i PCNA. Rezultati. Utvrđeno je da postoji statistički značajna razlika u težini između leve i desne hemisfere mozgova sa implantiranim tumorima u toku tumorogeneze već 7 dana od indukcije tumora. Tumor je bio celularnog tipa, sa izraženim pleomorfizmom ćelija i čestom hiperhromazijom nukleusa. Imunohistohemijsko bojenje na PCNA pokazalo je veliki broj pozitivnih ćelija posle 7, 14, i 21 dan od implantacije C6 ćelija. Ćelije pozitivne na CK 19 bile su prisutne u obe hemisfere mozga, a brojni GFAP pozitivni astrociti nađeni su oko mesta ubodne lezije. Zaključak. U eksperimentalnim uslovima ove studije gliom C6 nije pokazao značajnija odstupanja u smislu razvoja, kliničke simptomatologije i makroskopske anatomije od one koja je već opisana u literaturi.
Keywords: glioma||; ||gliom; rats||; ||pacovi; disease models; animal||; ||bolest; modeli na životinjama; immunohistochemistry||; ||imunohistohemija.