Nesimptomatični tok bolesti Rosai-Dorfman - Petrović, Dragan; Mihailović, Dragan; Petrović, Sladjana; Živković, Nikola; Mijović, Žaklina; Bjelaković, Bojko; Kostić, Miloš; Kesić, Ljiljana; Stanković, Ana; Petrović, Milica; Vučković, Ivica (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod. Sinusna histiocitoza sa masivnom limfadenopatijom je retka benigna bolest nepoznate etiologije. Zahvaćenost pljuvačnih žlezda ukazuje na ekstramodularni karakter bolesti i često zahvata imunohistohemijsko bojenje hirurški odstranjenog tumora za potvrdu dijagnoze. Prikaz bolesnika. U radu je prikazan bolesnik, star 43 godine, sa bezbolnim tumorom u predelu levog ugla donje vilice. Kliničkim pregledom ustanovljena je bezbolna, pokretna, elastična čvoričasta struktura, promera 4 × 3 cm sa neizmenjenom kožom. Promena istih karakteristika, promera 2 × 2 cm, takođe je primećena u desnoj parotidnoj regiji. Regionalni limfni nodusi su bili urednog izgleda. Makroskopski, promena je bila čvrste konzistencije, kružna, multilobulirana, žućkaste prebojenosti. Mikroskopski, promena je bila uglavnom izgrađena od histiocita svetle citoplazme sa emperipolezom, plazma ćelija i limfocita, koji su bili raspoređeni difuzno i u grupama. Imunohistohemijski, histiociti su bili CD68 i S 100 protein pozitivni. Zaključak. Rosai-Dorfman je benigna bolest, na koju se često ne misli, te može biti pogrešno interpretirana kao neoplastična bolest.
Keywords: histiocytosis; sinus||; ||histiocitoza; sinusna; diagnosis; differential||; ||dijagnoza; diferencijalna; immunohistochemistry||; ||imunohistohemija; treatment outcome||; ||lečenje; ishod