Koronektomija dva susedna ankilotična mandibularna zuba - Biočanin, Vladimir; Todorović, Ljubomir (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod. Parcijalna odontektomija, ili koronektomija, prvenstveno se preporučuje u situacijama u kojima postoji blizak odnos korenova zuba indikovanih za ekstrakciju i donjeg zubnog nerva (DZN). Cilj ovog rada bio je da se prikaže bolesnica sa dva susedna infraokludirana zuba u mandibuli sa desne strane, indikovanih za ekstrakciju pre protetske rehabilitacije, koji su parcijalno ekstrahovani radi prevencije povrede DZN i jatrogene frakture tela donje vilice. Prikaz bolesnice. Koronektomija oba zuba izvedena je u skladu sa preporukama iz literature. Bolesnica nije imala nikakve posebne nelagodnosti posle operacije niti poremaćaj funkcije DZN, a rana je zarasla bez komplikacija. Bolesnica je redovno kontrolisana tokom dve godine. Zaključak. Kod prikazane bolesnice, koronektomija se pokazala kao korisno rešenje kojim su izbegnute ozbiljne komplikacije (povreda donjeg zubnog nerva i moguća fraktura mandibule) čime je omogućena sledstvena protetska rehabilitacija.
Keywords: tooth ankylosis||; ||zub; ankiloza; mandible||; ||mandibula; oral surgical procedures||; ||hirurgija; oralna; procedure; treatment outcome||; ||lečenje; ishod