Kvalitet života povezan sa zdravstvenim stanjem studenata medicine – komparativna studija - Latas, Milan; Stojković, Tihomir; Ralić, Tijana; Jovanović, Svetlana; Špirić, Željko; Milovanović, Srđan (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod/Cilj. Dosadašnje studije subjektivne percepcije zdravlja i kvaliteta života povezanog sa zdravstvenim stanjem (HRQoL) studenata medicine pokazale su kontradiktorne rezultate. Štaviše, ne postoje objavljene studije koje su poredile HRQoL studenata medicine i studenata ne-medicinskih fakulteta. Cilj ove studije bio je da se proceni subjektivna percepcija HRQoL na uzorku studenata medicine, da se uporedi sa percepcijom HRQoL studenata ne-medicinskih fakulteta i da se utvrde prediktori bolje percepcije HRQoL kod studenata medicine. Metode. Uzorak za istraživanje obuhvatio je 561 studenta medicine i 332 studenta ne-medicinskih fakulteta Univerziteta u Beogradu. Istraživanje je obavljeno uz pomoć Short Form Health Survey (SF-36) upitnika koji procenjuje mentalnu i fizičku komponentu, kao i ukupan skor subjektivne procene kvaliteta života vezanog za zdravstveno stanje. Upoređeni su skorovi sa zbirne skale i supskala dve grupe studenata. Pored toga, korišćena je i linearna regresija da bi se procenili prediktori boljeg sagledavanja ukupnog skora i mentalne i fizičke komponente HRQoL na uzorku studenata medicine. Zavisne varijable bile su supskorovi i ukupan skor sa SF-36 upitnika, a nezavisne varijable sociodemografske i akademske karakteristike ispitanika. Rezultati. Studenti medicine imali su statistički značajno više skorove na supskali mentalnog zdravlja i na ukupnom skoru SF-36 upitnika u odnosu na studente ne-medicinskih fakulteta. Linearna regresija pokazala je da su viši skorovi fizičke komponente povezani sa godinama starosti, muškim polom i godinom studija; viši skorovi mentalne komponente povezani sa godinama starosti, muškim polom, godinom studija i bračnim statusom. Ukupan SF-36 skor povezan je sa godinama starosti, muškim polom i godinom studija. Zaključak. Studenti medicine gledaju na svoje zdravstveno stanje mnogo bolje nego studenti ne-medicinskih fakulteta. Ipak, devojke, stariji studenti i studenti druge godine medicine imaju lošiju percepciju svog kvaliteta života koji se vezuje za zdravlje. Ovo bi trebalo da budu fokusi za specifičnu prevenciju i eventualnu terapiju u cilju postizanja boljeg kvaliteta života studenata medicine.
Keywords: quality of life||; ||kvalitet života; students; medical||; ||studenti medicine; students||; ||studenti; serbia||; ||srbija; health||; ||zdravlje; psychiatric status rating scales||; ||psihijatrijski status; određivanje; skale; questionnaires||; ||upitnici