Zahtev žena za kasnim abortusom – socijalni ili psihijatrijski problem? - Nikolić, Gordana; Samardžić, Ljiljana; Krstić, Miroslav (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod/Cilj. Arteficijelni abortus kod neželjene trudnoće nakon 12. gestacione nedelje (kasni abortus), zakonski je ograničen u Srbiji kao i u mnogim drugim zemljama. Na drugoj stani, neželjena trudnoća često je uzrok lične krize. Indikacije za zakonski dozvoljen kasni abortus na zahtev žene, podrazumeva samo teške psihijatrijske poremećaje. Cilj našeg rada bio je da uporedimo sociodemografske, psihološke karakteristike i navedene razloge za abortus kod dve grupe žena sa zahtevom za kasni abortus: grupe žena koje zadovoljavaju zakonom propisane psihijatrijske indikacije za kasni abortus i grupe žena koje ne zadovoljavaju ove indikacije. Cilj rada bio je i da utvrdimo prediktivnu vrednost navedenih parametara istraživanja za kasni abortus kao ishod neželjene trudnoće. Metode. Ukupno 62 gravidne žene sa zahtevom za kasni abortus podeljene su u dve grupe prema kriterijumu zadovoljenja zakonom propisanih psihijatrijskih indikacija za kasni abortus nakon psihijatrijske procene. Sociodemografski i psihološki parametri evidentirani su pomoću sociodemografskog upitnika i Symptom checklist-90-revised (SCL-90 R®) skale kojom se procenjuje revidirana lista simptoma. Ishod neželjene trudnoće praćen je šest meseci od početne procene. Rezultati. Naše istraživanje pokazalo je da postoji statistički značajna razlika između grupa u odnosu na nivo obrazovanja, zadovoljstvo finansijskom situacijom, povišeni nivo anksioznosti i distresne reakcije. Nepovoljne socijalne okolnosti bile su glavni razlog zahteva za abortusom u obe ispitivane grupe i imale su prediktivni značaj za kasni abortus. Šestomesečno praćenje pokazalo je da se neželjena trudnoća u 2. trimestru završavala abortusom, uprkos zakonskom ograničenju. Zaključak. Gravidne žene sa psihijatrijskom indikacijom za kasni abortus imaju niži socioekonomski i obrazovni nivo u poređenju sa ženama koje ne zadovoljavaju ove indikacije, a koje imaju povišeniju anksioznost i distresne reakcije na neželjenu tudnoću. Potrebne su preciznije smernice psihijatrijskih indikacija za zakonski dozvoljen kasni abortus, koje bi uvažavale i socijalne okolnosti. Neophodno je preventivno delovanje u cilju sniženja rizika od ilegalnih kasnih abortusa.
Keywords: pregnancy; unplanned||; ||trudnoća; neželjena; abortion; legal||; ||abortus; legalni; criminal||; ilegalni; mental disorders||; ||psihički poremećaji; psychiatric status rating scales||; ||psihijatrijski status; testovi; demography||; ||demografija; social conditions||; ||socijalni faktori