Lečenje opstruktivne apneje u snu pomoću oralnih aparata – naša iskustva - Miljuš, Dušan; Tihaček-Šojić, Ljiljana; Milić-Lemić, Aleksandra; Andjelković, Marko (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod/Cilj. Opstruktivna apneja u snu je jedan od najčešćih poremećaja spavanja. Dokazano je da su bolesnici koji pate od ovog poremećaja skloniji saobraćajnim nezgodama i povredama na radu, kao i da su izloženi većem riziku od nastanka koronarne bolesti srca i moždanog udara. Cilj ovog istraživanja bio je da se utvrdi uspešnost terapije blage i umerene opstruktivne apneje u snu oralnim aparatima. Metode. Ukupno 15 bolesnika sa prethodno uspostavljenom dijagnozom blage ili umerene opstruktivne apneje u snu bilo je uključeno u istraživanje. Oralni aparati su individualno urađeni za svakog bolesnika, sa mandibulom u protruzionom položaju 50% od maksimalnog. Bolesnicima je preporučeno da izbegavaju spavanje na leđima i unošenje alkohola tokom trajanja studije, jer ovi faktori mogu uticati na pogoršanje simptoma. Rezultati. Potpuni i delimični uspeh terapije postignut je kod 14 bolesnika. Vrednosti apneja-hipopneja indeksa bile su statistički značajno niže (p
Keywords: sleep apnea; obstructive||; ||apneja u snu; opstruktivna; orthodontic appliances||; ||ortodontski aparati; treatment outcome||; ||lečenje; ishod