Edem mozga kod zavisnika od droge - Daruši, Dragana J.; Radulović, Danka M.; Radovanović, Ivana D. (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod/Cilj. Dejstvo droge ostavlja trajne posledice organskog tipa, na mozak, praćene brojnim neurološkim manifestacijama, i bitno utiče na razvoj psihičkih poremećaja. Kliničarima se često postavlja zadatak da procene ličnost tokom lečenja ili veštačenja zavisnika od droge. Cilj istraživanja bio je utvrđivanje karakteristika narkomanskog staža i osobina ličnosti kod zavisnika od droge sa i bez edema mozga. Metode. Istraživanje je sprovedeno u grupi od 252 zavisnika od droge muškog pola, prosečne starosti 23,3 (SD = 4,3) godine. Za vreme lečenja zavisnika od droge rađena je magnetna rezonanca mozga, a za procenu psihopatoloških tendencija ličnosti korišćen je Minnesota Multiphasic Personality Inventory (MMPI-201) test. Za obradu podataka korišćena je kanonička diskriminativna analiza u sklopu SPSS programa. Zavisna varijabla u istraživanju bio je edem mozga. Blok nezavisnih varijabli, sačinjen za potrebe ovog istraživanja, sastojao se od dve podgrupe. Prvu je činilo 12 varijabli kojima se opisuju relevantna obeležja zavisnosti od droga. Drugu je činilo 8 psihopatoloških tendencija ličnosti definisanih pomenutim testom. Rezultati. Edem mozga utvrđen je kod 52 (20,63%) zavisnika od droge. Razlike između grupa zavisnika od droge sa i bez edema mozga utvrđene su u dužini narkomanskog staža (0,301), korišćenju alkohola paralelno sa drogama (0,466) i lečenju zavisnosti (0,603). Kod zavisnika od droge sa cerebralnim edemom na MMPI-201 testu utvrđene su povišene skale hipohondrije, psihopatske devijacije i psihastenije, a sniženje skala šizofrenije i depresije. Zaključak. Kod jednog broja ispitivanih zavisnika od droge potvrđena je sumnja u mogućnost povezanosti edema mozga i osobina ličnosti. S obzirom na to da praksa često iziskuje potrebu za procenom ličnosti, bilo da se radi o lečenju ili veštačenju, neophodno je nastaviti istraživanja u ovom pravcu.
Keywords: brain edema||; ||mozak; edem; substance-related disorders||; ||poremećaji izazvani supstancama; personality disorders||; ||ličnost; poremećaji