Markeri koštanog metabolizma u medikamentnoj i fiziološkoj hiperprolaktinemiji kod ženki pacova - Radojković, Danijela; Pešić, Milica; Ristić, Tatjana (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod/Cilj. Nema dovoljno podataka o efektima prolaktina na metabolizam kalcijuma i koštani promet kod hiperprolaktinemije različitog porekla. Cilj ovog rada bio je da uporedi uticaj medikamentne i fiziološke hiperprolaktinemije na koštani metabolizam kod ženki pacova. Metode. Eksperimentalne životinje (ženke pacova soja Wistar, stare 18 nedelja) podeljene su na sledeće grupe: grupa P – devet pacova u trećoj nedelji trudnoće; grupa M3 – 10 pacova, kojima je tokom tri nedelje, dva puta dnevno, davan intramuskularno sulpirid (10 mg/kg); grupa M6 – 10 pacova kojima je tokom šest nedelja, davan sulpirid (10 mg/kg) intramuskularno, dva puta dnevno; starosno odgovarajuće nulipare ženke pacova kao kontrolne grupe: C1 – 10 pacova, starih 18 nedelja i C2 – sedam pacova, starih 24 nedelje. Određivana je koncentracija jonizovanog kalcijuma i fosfora u serumu, 24-časovno izlučivanje kalcijuma i fosfora urinom, osteokalcin i serumski amino terminalni propeptid prokolagena tipa I (P1NP). Rezultati. U poređenju sa kontrolnom grupom eksperimentalne životinje u grupi P imale su snižen jonizovan kalcijum u serumu (0,5 ± 0,2 vs 1,12 ± 0,04 mmol/L; p
Keywords: hyperprolactinemia||; ||hiperprolaktinemije; pregnancy||; ||trudnoća; sulpiride||; ||sulpirid; rats||; ||pacovi; osteogenesis||; ||osteogeneza; biological markers||; ||biološki pokazatelji; calcium||; ||kalcijum; phosphorus||; ||fosfor; osteocalcin||; ||osteokalcin