Papilarni fibroelastom aortnog zaliska - Vukmirović, Filip; Vukmirović, Mihailo; Vukmirović, Irena Tomašević (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod. Primarni tumori srca su rijetki, uglavnom benigni i javljaju se najšće kod odraslih. Najčešće ovi tumori potiču od endokarda, ređe od miokarda, a najređe od perikarda. Papilarni fibroelastom čini manje od 10% svih tumora srca, ali ovaj tumor predstavlja najčešći tumor koji se javlja na srčanim valvulama. Klinički, ovaj tumor može biti asimptomatski, ali može i dati teške kliničke simptome koji se uglavnom javljaju zbog embolijskih komplikacija. Ovaj tumor se najčešće otkriva ultrazvukom ili prilikom autopsije. Prikaz bolesnika. Prikazan je bolesnik, star 53 godine, koji se liječio pet godina od hipertenzije i kod koga je na rutinskom ultrazvuku otkriven okruglast tumor na nekoronarnom kuspisu aortnog zaliska. Tumor je hirurški odstranjen, a patohistološki je imao strukturu papilarnog fibroelastoma. Nakon hirurškog odstranjenja tumora bolesnik se u potpunosti oporavio i nije imao znakove aortne regurgitacije. Zaključak. Papilarni fibroelastom histološki je benigni tumor srca. Ovaj prikaz pokazuje da se papilarni fibroelastom može slučajno otkriti u toku ultrazvučnog pregleda srca kod bolesnika sa hipertenzijom.
Keywords: heart neoplasms||; ||srce; neoplazme; fibroma||; ||fibromi; aortic valve||; ||zalistak; aortni; diagnosis||; ||dijagnoza; echocardiography||; ||ehokardiografija; histological techniques||; ||histološke tehnike