Akutna psihoza praćena febrilnošću – Maligni neuroleptički sindrom ili virusni encefalitis? - Stojanović, Zvezdana; Špirić, Željko (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod. Maligni neuroleptički sindrom je retka, potencijalno fatalna, idiosinkratska reakcija na antispihotičnu terapiju. U nekim kliničkim slučajevima je teško postaviti diferencijalnu dijagnozu između malignog neuroleptičnog sindroma i akutnog virusnog encefalitisa. Prikaz bolesnika. U ovom radu prikazan je bolesnik kod koga je prvi put dijagnostikovana akutna psihotična reakcija i započeto lečenje tipičnim antipsihotikom, nakon čega je došlo do razvoja febrilnosti. Klinička slika odlikovala se znakovima i simptomima koji su mogli ukazivati i na maligni neuroleptični sindrom i na virusno oboljenje centralnog nervnog sistema. U cilju detaljnog dijagnostikovanja urađene su dodatne procedure: elektroencefalografija, magnetna rezonanca glave, lumbalna punkcija i serološke analize likvora. S obzirom na to da je nakon toga isključen virusni encefalitis i postavljena dijagnoza malignog neuroleptičkog sindroma, bolesniku je odmah isključena antipsihotična terapija. Lečen je prvo simptomatskom terapijom, a potom atipičnim antipsihotikom i elektrokonvulzivnom terapijom, nakon čega je došlo do potpunog oporavka. Zaključak. Prikazane su teškoće rane dijagnoze kod prve epizode akutnog psihotičnog poremećaja udruženog sa akutno nastalim febrilnim stanjem. Diferencijalnodijagnostički je neophodno razmotriti pojavu malignog neuroleptičkog sindroma i virusnog encefalitisa, odnosno potrebno je uraditi neuroradiološku dijagnostiku, i analizu likvora i krvi. U terapiji malignog neuroleptičkog sindroma potvrđena je uspešnost kombinovane primene elektrokonvulzivne terapije i niskih doza atipičnog antipsihotika.
Keywords: neuroleptic malignant syndrome||; ||neuroleptički maligni sindrom; encephalitis; viral||; ||encefalitis; virusni; diagnosis||; ||dijagnoza; diagnosis; differential||; diferencijalna; treatment outcome||; ||lečenje; ishod