Neobična klinička prezentacija kongenitalnog holesteatoma srednjeg uv - Bukurov, Bojana; Babić, Borivoj; Dimitrijević, Milovan; Folić, Miljan; Arsović, Nenad (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod. Kongenitalni holesteatom lokalizovan u kavumu timpani retko je oboljenje, još uvek nerazjašnjene etiologije. Do sada je objavljeno samo nekoliko radova u medicinskoj literaturi o kongenitalnom holestatomu u ovalnom prozoru sa minimalnom kliničkom prezentacijom. Prikaz bolesnika. Prikazana je 16-godišnja devojčica sa kongenitalnim holesteatomom lokalizovanim u ovalnom prozoru sa minimalnim kliničkim simptomima. Pronađen je mali holesteatom koji je u popunosti ispunjavao fosu ovalis i imitirao otosklerotični proces u kavumu timpani. Operacija je započeta kao stapedotomija, a kada je proces konstatovan, nastavljena je kao mastoidektomija kroz retroaurikularni pristup. Zaključak. Trebalo bi uvek razmotriti dijagnozu kongenitalnog holesteatoma kod dece, čak i kada simptomi imitiraju neko drugo oboljenje srednjeg uva, u našem slučaju otosklerozu.
Keywords: cholesteatoma||; ||holesteatom; congenital abnormalities||; ||anomalije; ear; middle||; ||uvo; srednje; diagnosis||; ||dijagnoza; otorhinolaryngologic surgical procedures||; ||hirurgija; otorinolaringološka; procedure.