Preliminarno ispitivanje lokalne primene deksametazona posle ekstrakcije zuba – bolja očuvanost rezidualnog alveolarnog grebena? - Poštić, Srdjan D.; Todorović, Ljubomir (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod/Cilj. Od ključnog značaja je da visina bezubog alveolarnog grebena posle vađenja zuba ostaje što duže na prihvatljivom nivou. Cilj rada bio je da se prikažu preliminarni rezultati efekata lokalne submukozne primene deksametazona na tkiva iz kojih su ekstrahovani zubi radi pripreme alveolarnih tkiva i nosećih tkiva za prihvatanje zubnih proteza. Metode. Kod ukupno 15 pacijenata (11 krezubih i 4 bezuba) dato je od 0.25 mL do 0.5 mL deksametazona per injectionem bukalno i oralno u alveolarne čašice posle komplikovanih ekstrakcija zuba. Rezultati. Zarastanja rana kod svih pacijenata bila su neometana, bez bolova ili lokalnih upala. Zaključak. Deksametazon može biti lokalno dat u oralna tkiva sa ciljem prevencije postekstrakcione upale i izražene resorpcije rezidualnog alveolarnog grebena. Rezultati studije su obećavajući za lečenje pacijenata koji će biti stomatoprotetski rehabilitovani neposredno posle ekstrakcija zuba i ukazuju na to da nema neželjenih efekata prilikom lokalne primene kortikosteroida na tkiva iz kojih su ekstrahovani zubi.
Keywords: oral surgical procedures; preprosthetic||; ||hirurgija; oralna; preprotetske procedure; tooth extraction||; ||zub; ekstrakcija; alveolar process||; ||alveolni nastavak; rehabilitation||; ||rehabilitacija; dexamethasone||; ||deksametazon; treatment outcome||; ||lečenje; ishod