Razvoj i inicijalna validacija skale za ispitivanje opštih stavova i uverenja farmaceuta o sopstvenom radu sa pacijentima - Jocić, Dragana; Krajnović, Dušanka (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod/Cilj. Istraživanja na populaciji lekara i drugih zdravstvenih radnika pokazuju da stavovi i uverenja koja imaju o svom radu sa pacijentima, mogu uticati na kvalitet pružene zdravstvene zaštite, te se stoga nameće potreba da se ovo istraži i kod farmaceuta. Cilj ove studije bio je da se razvije skala za ispitivanje opštih stavova i uverenja farmaceuta o sopstvenom radu sa pacijentima (SOSUF) i da se ispitaju metrijske karakteristike ovog instrumenta. Metode. Izdvojene su tvrdnje iz kognitivne, afektivne i bihevioralne oblasti kojima je obuhvaćeno ponašanje farmaceuta prilikom pružanja farmaceutske zdravstvene zaštite u javnoj apoteci. Razvijena je inicijalna skala (SOSUF-i) kao 5-ostepena skala Likertovog tipa od 30 tvrdnji. Izvršena je validacija inicijalnog instrumenta utvrđivanjem pouzdanosti, validnosti i faktorske strukture skale i predložena nova razvijena verzija skale SOSUF. Rezultati. Na uzorku od 123 farmaceuta zaposlena u javnim apotekama sprovedena je validacija SOSUF-a. Pouzdanost je određena primenom metode unutrašnje konzistencije, Kronbah-ov koeficijent alfa iznosio je 0,67. Izvršena je faktorska analiza glavnih komponenti i dobijeno je sedam faktora sa latentnim korenima većim od 1, koji objašnjavaju 64,92% ukupne varijanse, a pojedinačno 30,84%, 8,20%, 6,55%, 5,63%, 5,01%, 4,68% i 4,01%. Na osnovu rezultata faktorske analize, a u sklopu razvoja skale, neke tvrdnje u skali izuzete su (ukupno 7), tako da razvijena verzija SOSUF-a sada sadrži ukupno 23 tvrdnje. Zaključak. Inicijalna skala SOSUF-i ne zadovoljava teorijske statističke kriterijume pouzdanosti (Kronbach-ov alfa koeficijent
Keywords: pharmacists||; ||farmaceuti; patients||; ||bolesnici; serbia||; ||srbija; questionnaires||; ||upitnici; sensitivity and specificity||; ||osetljivost i specifičnost; patient satisfaction||; ||bolesnik; zadovoljstvo