Hromozomska nestabilnost kod bolesnika sa Fankonijevom anemijom u Srbiji - Ćirković, Sanja; Guć-Šćekić, Marija; Vujić, Dragana; Mićić, Dragan; Škorić, Dejan (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod/Cilj. Fankonijeva anemija (FA) je retka nasledna bolest hromozomske nestabilnosti sa specifičnom hipersenzitivnošću ćelija na dejstvo DNK-unakrsno-vezujućih agenasa kao što je diepoksibutan (DEB) i mitomicin C. Cilj rada bio je da se utvrdi hromozomska nestabilnost kod bolesnika sa simptomima FA u Srbiji. Metode. Hromozomska senzitivnost na DEB ispitivana je kod 70 bolesnika klinički suspektnih na FA, koji su dijagnostikovani u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić”, Beograd i Univerzitetskoj dečijoj klinici, Beograd u periodu 2004–2011. godine. Analiza je sprovedena na netretiranim i DEB-om tretiranim 72-časovnim kulturama limfocita periferne krvi bolesnika i zdravih osoba. Rezultati. Kod 10 bolesnika je uočen povećan broj DEB-om indukovanih hromozomskih prekida (FA grupa), kako u odnosu na ostale pacijente (ne-FA grupa), tako i u odnosu na zdrave kontrole. Procenat aberantnih ćelija u FA grupi kretao se u rasponu 32–82%, dok je raspon u grupi od 58 ne-FA bolesnika iznosio 0–6%, a u kontrolnoj grupi 0–8%. Preostala dva bolesnika pokazala su granični odgovor na DEB (FA* grupa) u poređenju sa zdravim kontrolama. Zaključak. Na osnovu citogenetske analize DEB-om indukovane hromozomske nestabilnosti u limfocitima periferne krvi bolesnika suspektnih na FA, dijagnoza bolesti je postavljena kod njih 10. Postavljanje rane i precizne dijagnoze FA je od velikog značaja za dalje lečenje ovih bolesnika, s obzirom na to da se radi o veoma teškom oboljenju sa letalnim ishodom.
Keywords: fanconi anemia||; ||anemija; fankoni; diagnosis; differential||; ||dijagnoza; diferencijalna; cytogenetics||; ||citogenetika; chromosome aberrations||; ||hromosomi; aberacije; chromosome disorders||; anomalije