Veliki bilateralni angiomiolipomi otkriveni posle masivne retroperitonealne hemoragije - Petrović, Sladjana; Tasić, Aleksandar; Mihailović, Dragan; Živković, Nikola; Vitanović, Marija; Stojanov, Dragan (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod. Angiomiolipomi (AML) su benigni tumori, izgrađeni od masnog i glatkomišićnog tkiva i krvnih sudova u različitim odnosima. Ovi tumori češći su  u ženskoj populaciji. Prikaz bolesnika. Predstavljen je bolesnik, star 61 godinu, sa spontanom rupturom AML. Kompjuterizovanom tomografijom uočena je izmenjena morfologija oba bubrega. U levom bubregu viđene su multiple lezije u masnom tkivu sa dilatiranim krvnim sudovima. Na desnom bubregu uočena je velika heterogena masa koja je ispunjavala desni retroperitonealni prostor, sa masivnim krvarenjem, aktivnom ekstrvazacijom, kompresijom donje šuplje vene i intraperitonealna kolekcija. Posle radikalne nefrektomije, histološkom analizom utvrđeno je da tumor čini nejednak odnos masnog i glatko-mišićnog tkiva i krvnih sudova. Mali bubrežni adenom bio je uzgredan nalaz. Zaključak. Pravo poreklo ovih AML nije u potpunosti razjašnjeno, ali često se svrstavaju u hamartome. To su uglavnom benigni tumori, dok su epiteloidni angiomiolipomi varijanta koja se sreće kod oko 3% slučajeva, mogu da imaju agresivni tok.
Keywords: kidney neoplasms||; ||bubreg; neoplazme; angiomyolipoma||; ||angiomiolipom; diagnosis; differential||; ||dijagnoza; diferencijalna