Da li žene iz seoskog područja Srbije ređe sprovode preventivne mere protiv karcinoma grlića materice? - Antić, Ljiljana; Djikanović, Bosiljka; Vuković, Dejana; Kaludjerović, Vladimir (Vojnosanitetski pregled, 2014)
, selo-gradUvod/Cilj. U poređenju sa drugim evropskim zemljama, učestalost raka grlića materice u centraloj Srbiji je najviša. Sa standardizovanom stopom mortaliteta od 10,1 na 1000 000 žena, Srbija je na drugom mestu u Evropi. Cilj istraživanja bio je da se ispitaju razlike u primeni mera prevencije raka grlića materice kod žena seoskih i gradskih područja u Srbiji i ustanovi da li su one povezane sa sociodemografskim karakteristikama ispitanica i njihovim seksualnim ponašanjem. Metode. Izvršili smo sekundarnu analizu Nacionalnog istraživanja zdravlja stanovništva Srbije iz 2006. godine sprovedeno na reprezentativnom uzorku populacije, po metodi slučajnog uzorka. U ovom radu analizirane su karakteristike ukupno 5 314 žena starosti od 25 do 64 godine. Rezultati. Ispitanice iz seoske sredine idu ređe nego jednom godišnje na konrolne ginekološke preglede (OR = 0,60 95% CI 0,54–0,68). Manje je ispitanica iz seoskih sredina koje su u poslednjih 12 meseci uradile PAPA test, nego ispitanica iz gradskih sredina (OR = 0,55; 95% CI 0,48–0,64). Ispitanice iz grada ređe idu na PAPA test po savetu lekara, u odnosu na ispitanice sa sela (OR = 0,51 95% CI 0,42–0,62). Zaključak. Žene iz seoskih područja Srbije u povećanom su riziku od raka grlića materice nego žene iz gradskih područja. Nesprovođenje preventivnih mera kod seoskih žena nije posledica njihovog mesta boravka, već nižeg obrazovnog i socioekonomskog statusa.
Keywords: uterine cervical neoplasms||; ||grlić materice; neoplazme; rural health||; ||zdravlje; ruralna populacija; urban health||; urbana populacija; vaginal smears||; ||vaginalni brisevi; socioeconomic factors||; ||socioekonomski faktori; women||; ||žene; serbia||; ||srbija