Morfometrijski parametri kao faktori rizika od nastanka povrede prednjeg ukrštenog ligamenta - Stijak, Lazar; Bumbaširević, Marko; Kadija, Marko; Stanković, Gordana; Herzog, Richard; Filipović, Branislav (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod/Cilj. Prednja ukrštena veza je veza kolena koje se najčešće povređuje, što čini 50% od ukupnih povreda kolena. Cilj ove studije bio je da se utvrde razlike u morfometriji zgloba kolena kod bolesnika sa intaktnom i rupturisanom prednjom ukrštenom vezom. Metode. Ispitanike ove studije činili su 33 para sa povredom zgloba kolena, podeljena u dve grupe: ispitivanu grupu činili su bolesnici sa dijagnostikovanom rupturom prednje ukrštene veze, a kontrolnu bolesnici sa dijagnostikovanim patelofemoralnim sindromom bez povrede prednje ukrštene veze. Bolesnici su bili upareni na osnovu četiri karakteristike: godine, pol, vrsta povrede (koja je uslovljena vrstom sporta kojim se bave) i na osnovu strane tela. Sva merenja su vršena na snimcima magnetne rezonance. Rezultati. Ispitanici bez rupture prednje ukrštene veze posedovali su statistički visokoznačajno kraću prednju i zadnju ivicu prednje ukrštene veze od svojih parova (p
Keywords: anterior cruciate ligament||; ||ligament; prednji ukršten; injuries||; ||povrede; risk factors||; ||faktori rizika; anthropometry||; ||antropometrija