Uticaj sistema za hlađenje tela na toleranciju nekompenzovanog toplotnog stresa kod vojnika u uslovima nošenja nepropusne zaštitne odeće - Jovanović, Dalibor; Karkalic, Radovan; Zeba, Snježana; Pavlović, Miroslav; Radaković, Sonja S. (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod/Cilj. Izloženost vojnika toplotnom stresu pri vanrednim situacijama gde postoji kombinacija nuklearne, biološke ili hemijske (NBH) kontaminacije i visoke spoljašnje temperature, uz nošenje nepropusnog zaštitnog odela, predstavlja veoma složen problem. U takvim situacijama, primena individualnih sistema za hlađenje tela može biti efikasna za smanjenju toplotnog stresa korisnika. Ovaj rad iznosi rezultate istraživanja na polju efikasnosti nekoliko savremenih tipova sistema za hlađenje tela izrađenih na bazi „materijala koji menjaju fazno stanje“ i njihovog uticaja na fiziološku podobnost u uslovima izloženosti fizičkom naporu i ekstremno visokim temperaturama. Metode. Deset vojnika muškog pola, odevenih u NBH zaštitnu odeću izolujućeg tipa od nepropusnog materijala, izlagano je visokoj temperaturi (40ºC) uz istovremeni fizički napor submaksimalnog intenziteta (hodanje na pokretnoj traci, brzinom od 5.5 km/h). Jedan test je izveden bez ikakvog rashladnog sistema (NOCOOL), a naredna četiri uz upotrebu tri tipa rashladnih prsluka i jednog rashladnog pododela. Intenzitet fiziološkog opterećenja određivan je preko sledećih pokazatelja: srednje temperature kože (Tsk), timpanične temperature (Tty) i frekvencije srčanog rada (HR), dok je vodeno-elektrolitski status određivan preko intenziteta znojenja (SwR). Rezultati. U svim slučajevima fizički napor u toploj sredini izazvao je fiziološki odgovor manifestovan kroz povećanje Tty, HR i SwR. U varijantama primene tri tipa rashladnih prsluka izmerene su značajno niže vrednosti Tty, Tsk i SwR u odnosu na NOCOOL varijantu. Vrednosti prilikom nošenja pododela nisu se statistički značajno razlikovale u odnosu na NOCOOL varijantu. Zaključak. Primena ispitivanih sistema za hlađenje tela na bazi PCM, u formi prsluka koji se nose ispod nepropusne NBH zaštitne odeće, ublažava povišenje unutrašnje temperature tela i srednje temperature kože, a takođe ublažava povećanje frekvencije srčanog rada i znojenje, čime se poboljšava fiziološka podobnost zaštitne odeće, umanjuje rizik od toplotnog stresa i istovremeno produžava vreme boravka i rada vojnika u ekstremnim temperaturnim uslovima.
Keywords: heat stress disorders||; ||stres; toplotni; poremećaji; protective clothing||; ||odeća; zaštitna; physical exertion; military personnel||; ||fizički napor; kadar; vojni