Transferni obrasci i radni savez tokom rane faze psihodinamičke psihoterapije - Samardžić, Ljiljana; Nikolić, Gordana (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod/Cilj. Dokazano je da je radni savez, kao saradnički deo psihoterapijskog odnosa, jedan od najmoćnijih terapijskih faktora u psihoterapiji uopšte, bez obzira na mnoge  razlike u tehnici koje postoje među brojnim psihoterapijskim pravcima. Sa druge strane, transfer je osnovni koncept psihodinamičke psihoterapije, i prema psihoanalitičkoj teoriji i  praksi, čini veliki deo terapijskog odnosa. Cilj našeg rada bio je da utvrdimo razlike između grupa bolesnika sa niskim, srednjim i visokim skorom radnog saveza i grupe bolesnika koji su prekinuli terapiju, i to u odnosu na transferne obrasce u terapijskom odnosu, kao i sociodemografske i kliničke karakteristike. Metode. U ovu studiju bio je uključen 61 nepsihotični bolesnik, slučajno izabran metodom konsekutivnih prijema i tretiran psihoanalitičkom psihoterapijom u ambulantnim uslovima. Bolesnici su prospektivno praćeni tokom pet početnih seansi terapijskog procesa. Za procenu radnog saveza i transfernih obrazaca korišćeni su Upitnik radnog saveza i Metod jezgrovne konfliktne teme u odnosima. Na osnovu visine skora na Upitniku radnog saveza, formirane su i upoređivane četiri grupe bolesnika. Rezultati. Naši rezultati pokazuju da postoji značajna razlika između bolesnika sa niskim, srednjim i visokim skorom radnog saveza i grupe bolesnika koji su prekinuli terapiju, i to u odnosu na ponavljanje transfernih obrazaca u terapijskom odnosu. Zaključak. Disharmonični transferni obrasci češći su kod bolesnika koji u ranoj fazi psihoterapije, formiraju radni savez lošeg kvaliteta, ili rano prekidaju psihoterapiju. Veoma je značajno transferne obrasce bolesnika na početku psihoterapijskog procesa, zbog njihovog potencijalno štetnog uticaja na kvalitet radnog saveza.
Keywords: psychotherapy||; ||psihoterapija; young adult||; ||mlade osobe; physician-patient relations||; ||lekar-bolesnik; odnosi; transference (psychology)||; ||transfer (psihološki).