Uloga biohemijskih markera kao ranih indikatora oštećenja srca i prognostičkih parametara perinatalne asfiksije - Simović, Aleksandra M.; Košutić, Jovan Lj.; Prijić, Sergej M.; Knežević, Jasmina B.; Vujić, Ana J.; Stojanović, Nadežda D. (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod/Cilj. Poslednjih godina u žiži interesovanja naučne javnosti je primena srčanih markera kao ranih indikatora i prognostičkih parametara perinatalne asfiksije. Cilj ovog rada bio je da se proceni značaj kliničke primene srčanih markera kod terminske novorođenčadi sa perinatalnom asfiksijom. Metode. Tokom trogodišnje studije analizirano je 91 terminsko novorođenče (55 sa i 36 bez perinatalne asfiksije). Kod svih ispitanika određivana je simultano serumska koncentracija srčanog troponina-I, moždanog natriuretskog peptida, MB frakcije kreatin kinaze i C-reaktivnog proteina u prvih 24–48 h po rođenju. Rezultati. U grupi terminske novorođenčadi sa perinatalnom asfiksijom registrovan je značajno viši nivo srčanog troponina-I (p = 0,000), CK-MB frakcije (p = 0,000), moždanog natriuretskog peptida (p = 0,003) i C-reaktivnog proteina (p = 0,017), u odnosu na grupu zdrave, terminske novorođenčadi. Nivo srčanog troponina-I bio je u korelaciji sa Apgar skorom u petom minutu (r = -0,637; p = 0,000) i koncentracijom laktata u prvih 12 h po rođenju (r = 0,529; p = 0,000). Rani porast srčanog troponina-I > 0,135 µg/L ukazivao je na rizik od smrtnog ishoda, sa senzitivnošću 84,6% i specifičnošću 85,9%, dok porast CK-MB frakcije, moždanog natriuretskog peptida i C-reaktivnog proteina nije bio pouzdan prediktor mortaliteta. Zaključak. Srčani troponin-I je najsenzitivniji i jedini pouzdan prediktor mortaliteta kod terminske novorođenčadi sa perinatalnom asfiksijom.
Keywords: perinatology||; ||perinatologij; asphyxia||; ||gušenje; biological markers||; ||biološki pokazatelji; heart failure||; ||srce; insuficijencija; troponin I||; ||troponin I; sensitivity and specificity||; ||testovi; prognostička vrednost.