Humana fascioloza u Srbiji lečena triklabendazolom - Pavlovć, Milorad; Dakić, Zorica; Milošević, Branko; Korać, Miloš; Brmbolić, Branko; Džamić, Aleksandar (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod. Broj ljudi zaraženih parazitom Fasciola hepatica je u porastu širom sveta. Čovek postaje slučajan domaćin unošenjem infektivnih oblika, metacerkarija, kontaminiranom vodom ili biljkama. Prikaz bolesnika. U radu je prikazana 68-godišnja bolesnica iz Srbije, kod koje je nakon dijagnostičkog lutanja postavljena dijagnoza akutne fascioloze. Na osnovu kliničke slike (bol pod desnim rebarnim lukom, febrilnost, generalizovani bol), visoke eozinofilije i povišene aktivnosti alkalne fosfataze u serumu posumnjalo se  na akutnu fasciolozu. U fecesu i duodenalnom aspiratu nisu nađena jaja Fasciola hepatica. U nedostatku imunološke dijagnostike za fasciolozu u Srbiji, dijagnoza je postavljena na osnovu prisustva specifičnih antitela imunoenzimskim testom i potvrđena imunoblot metodom u Institutu za tropske bolesti u Hamburgu, Nemačka. Lečenje je sprovedeno primenom triklabendazola, posle čega su se simptomi povukli, a biohemijske vrednosti vratile u normalu. Zaključak. Humana fascioloza može biti teška za dijagnostiku naročito u neendemskim područjima, gde kliničari retko pomisle na nju i gde je duga lista bolesti koje treba isključiti u diferencijalnoj dijagnostici. Sindrom eozinofilije, febrilnost i bolovi ispod desnog rebarnog luka sugerišu akutnu fasciolozu. Nejasan izvor infekcije ne isključuje fasciolozu.
Keywords: fasciola hepatica||; ||fasciola hepatica; liver diseases; parasitic||; ||jetra; parazitne bolesti; humans||; ||ljudi; diagnosis||; ||dijagnoza; anthelmintics||; ||antihelmintici; treatment outcome||; ||lečenje; ishod