Primarna bilijarna ciroza i sarkoidoza jetre - Alempijević, Tamara; Sokic-Milutinović, Aleksandra; Tončev, Ljubiša; Pavlović-Marković, Aleksandra; Djuranovic, Srdjan; Tomanović, Nada; Drulović, Jelena (Vojnosanitetski pregled, 2013)
Uvod. Primarna bilijarna ciroza (PBC) je imunološka, hronična, progresivna bolest jetre koja dovodi do destrukcije malih, interlobularnih žučnih kanala. Sarkoidoza je hronična bolest nepoznate etiologije koju karakterišu nekazeozni granulomi. Prikaz bolesnika. Prikazana je bolesnica stara 69 godina, sa bolom u trbuhu, malaksalošću, vrtoglavicom, glavoboljom, tremorom i delimičnim gubitkom sluha. Laboratorijske analize ukazale su na povišene vrednosti enzima jetre, holesterola i pozitivna antimitohondrijalna i antinuklearna antitela. Biopsijom jetre dokazani su granulomi tipični za PBC i granulomske lezije karakteristične za sarkoidozu. Nalaz povišenih vrednosti angiotenzin-konvertujućeg enzima i granuloma na magnetnoj rezonanci endokranijuma doveli su do dijagnoze PBC i sarkoidoze jetre uz neurosarkoidozu. Bolesnica je lečena ursodeoksiholnom kiselinom (UDCA) i prednizolonom. Nakon šest meseci praćenja bolesnica je bila bez simptoma uz normalne vrednosti laboratorijskih analiza. Zaključak. Kod bolesnika sa PBC potrebno je razmotriti postojanje drugih granulomskih bolesti jetre ukoliko poremećaj hepatograma perzistira nakon uvođenja UDCA u terapiju.
Keywords: liver cirrhosis; biliary||; ||jetra; bilijarna ciroza; sarcoidosis||; ||sarkoidoza; diagnosis; differential||; ||dijagnoza; diferencijalna; histological techniques||; ||histološke tehnike; treatment outcome||; ||lečenje; ishod