Povreda poplitealne arterije nakon traumatske dislokacije zgloba kolena kod 14-godišnjeg dečaka: prikaz bolesnika i pregled literature - Cvetković, Slobodan; Jakoviljević, Nenad; Simić, Dušica; Sladojević, Miloš; Djurašić, Ljubomir; Davidović, Lazar (Vojnosanitetski pregled, 2013)
Uvod. Zadnja dislokacija zgloba kolena praćena povredom poplitealne arterije kod dece veoma je retko stanje. Brza dijagnoza i lečenje ključni su za očuvanje kako samog ekstremiteta tako i njegove funkcije. Prikaz bolesnika. Prikazali smo 14-godišnjeg dečaka koji je pretrpeo iščašenje desnog kolena i kontuziju poplitealne arterije u saobraćajnoj nesreći na motociklu. Dijagnoza je potvrđena doplerom i ultrazvučnim dupleks pregledom i digitalnom suptrakcionom transfemoralnom arteriografijom. Urađena je hitna hirurška procedura zadnjim pristupom poplitealnoj arteriji. Tokom hirurške eksploracije pronađena je ruptura zadnjeg ukrštenog ligamenta udružena sa trombozom zatkolene arterije. Oštećena poplitealna arterija resecirana je i zamenjena autolognim safenskim venskim graftom. Poslednji korak hirurške procedure bio je transosealna femoralna fiksacija zadnjeg ukrštenog ligamenta. Trogodišnji postoperativni period praćenja pokazao je intaktnu arterijsku perfuziju i veoma dobru funkciju kolena sa neznatnom razlikom u odnosu na suprotno koleno. Zaključak. Komplikovane ortopedske i vaskularne povrede kod dece su veoma retke i zahtevaju multidisciplinaran pristup.
Keywords: knee injuries||; ||koleno; povrede; popliteal artery||; ||a. poplitea; blood vessels||; ||krvni sudovi; wounds and injuries||; ||povrede; child||; ||deca; vascular surgical procedures||; ||hirurgija; vaskularna; procedure; transplants||; ||graftovi; recovery of function||; ||funkcija; povratak